Sonbaharda arı bölme ve arıcılık tecrübesi hakkında ;
Merhaba Sayın Caucasus ve arkadaşlar ;
Sayın Denizakvaryumuna verdiğiniz cevaptan böldüğünüz arının ana arısı olmadığı anlaşılıyor.Hangi tarihte bu işlemi yaptınız? Floranın durumu ve mevsim sıcaklıkları, iklimin seyri !..
Sanıyorum aynı saatlerde yazı yazdığımızdan sizin ilk yazınızdan sonra yazdım ve aradaki yazılarınızı göremedim.
Ana arısız böldüğünüz kovanda ana arıyı kovandaki işçi arılar 1 günlük larvadan üretecekler.(Bazen kovandaki larva durumuna göre 2-3-4 günlük larvalardan da ana arı üretildiği oluyor fakat bu ana arılar kalitesiz kabul ediliyor)
Yeni çıkacak ana arı 3+13=16 günde çıkıyor.1 hafta dinlenme ve beslenme, 1 hafta uçma ve çiftleşme(Uygun hava şartlarda,kötü hava şartlarında bu süre uzayabiliyor.Ana arının kaybolması , kovanını bulamaması gibi olumsuzluklarda yaşanabilir.)1 haftada dinlenme ,beslenme ,düzenli ve verimli yumurtlaması kabul ediliyor.Böylece herşey olumlu olursa 16+7+7+7=37 ila 42 gün gibi zaman dilimine ihtiyaç var.
Bu arada tarlacı arıların ömrünün 21 gün olduğu ve bölünen arılarda uygun yöntemle işçi arılarında bölüştürüldüğü kabul edilse **** bölünen arıların 5 km uzak bir yere nakledildiği düşünülürse bu süre zarfında tarlacı arıların tamamının öleceği ve bir kısım kovan içindeki arıların dahi öleceği görülecektir.
Yeni çıkacak kapalı gözlü ve açık gözlü larvalar kovanın devamını sağlayacaktır ancak o kovan gittikçe zayıflayacaktır.Verdiğiniz 4 çıta iki çıta arıya düşecek !... Sonra yeni yumurtladı 21 günde işçi arı çıkacak 21 gün kovan içinde çalışacak böylece yeni ana arının yumurtladığı ilk yumurtalar 42 gün sonra işçi arı olacak.
Böldüğünüz tarihe yukarıdaki zaman dilimlerini eklerseniz hangi tarihlere ulaşacağınızı hesap edersiniz.
Uzun yıllar Veteriner Hekim Kliniği çalıştırdım.Bölgemde 40-50 sene hatta dededen , babadan arıcılar vardı.Geçen sene tek bir kovanları dahi kalmadı.
Bu senede onlarca gezginci profesyonel arıcıyla sohbetlerimiz oldu.Onların bizden bizimde onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gördük.
Sizin zayıf ve kuvvetli arılardan kastınızı ölçü olarak verebilirmisiniz ?
Benim kuvvetli arıdan kastım 2-3-4 katlı yani 20-30-40 langstrot çıtalı ballı, yavrulu arı.
Arının **** koloninin gücü pek çok parametreye göre belirlenebilir.
Bu parametreler bal,polen,ana arının yumurtlama gücü (günlük yumurta sayısı) ve mevsime göre kolonideki arı sayısı vs.
Kolonideki arı sayısıda mevsime göre grafik olarak eğri çizer.
Mesela sizin yukarıdaki Sayın Denizakvaryumu'na verdiğiniz cevapta bundan sonra çıta sayısını arttıracağını belirtmişsiniz.Bu yanlış bir yaklaşım.Bundan sonra çıta sayısı artmayacak azalacaktır.
Bu mevsimden sonra arı kolay kolay petek örmeyecektir.Şu an bende Sayın Denizakvaryumu'nun karakovanınıda sayarsak 12 kovan arım var.Kovanda peteği belirli yaş grubundaki arılar örüyor.Yaklaşık bir aydır benim arılarda yeni petek örme işi yok.
Arıları iyi gözlemleyebilirseniz soğuk havalarda toplandıkları , sıcak havalarda kovana dağıldıklarını izlersiniz.
Şimdi tek katlı 10 çıtalı bir arının 2 çıta balını aldınız 8 çıtaya düştü.Bu arı çalışacak ve mevcut arı sayısını korumaya çalışacak.Sonraki aylarda bu arıların sırayla 7-6-5-4-3 gibi çıta sayılarından herhangi biriyle bahara çıkacaklar.
Bahara 5-6 çıtayla çıkabilen ve ana arısı genç olan bir arı kuvvetli kabul edilir.
4 çıta arıyla böldüğünüz ve ana arısız olan koloninin çok fazla şansı yok bence !...(Hazır ana arı verseydiniz ve takviye besleme yapsaydınız bir koloniniz olabilirdi)
Burada kendi tezimide anlatmadan geçemeyeceğim.Suni yöntemlerle şeker ,şerbet,kek verilerek zamansız üretilen arıların kışa ve hastalıklara karşı drençsiz olduğunu düşünüyorum.
Bence arılar ya oğul yöntemiyle doğal üretilmeli **** bölme yapılacaksada baharda bölme yapılmalı.Sonbaharda bölme işlemi ise çok katlı kovanlarda hazır ana arı vererek ve normal sayıda arılı çıtalı olarak yapılmalı.Yani benim görüşüm sonbaharda böldüğünüz arı en az 6-7-8 çıtalı olmalı.Yeteri kadar balı ve poleni olmalı.Bir dönem yumurta ve yavru çıkarabilecek kadarda zamanı olmalı **** verilen çıtalardaki yumurta, açık ve kapalı gözlü larva durumu iyi olmalı.
Bütün bunları 6-7-8 çıtada istemek kafaları karıştırabilir.
Sonbaharda yaptığınız işlemi baharın yapmış olsaydınız hemen hemen sorun yaşamayactınız !...
Yabancı sitelerde izlediğim videolarda çok katlı olarak kışlatılmalara rastlıyorum.Bizim ülkemizde ise henüz çok katlı kışlatmaya ben rastlamadım.Belki vardır!..
Bir yazımda 10 çıtalı arı kolonisinin arı sayısının ülkemizde 40.000 kabul edildiğini fakat görüştüğüm arıcılık konusunda eğitimli teknisyen arkadaştan aldığım bilgiye göre 20.000 ila 35.000 arasında değişebileceğini ortalama 30.000 arı sayısının normal olduğunu yazmıştım.Sonbahar ve kışa girerken bu sayı doğal olarak düşüyor.15.000-20.000 sayılarına kadar düşebiliyor.
Kışa 20.000 arılı giren koloni güçlü kabul ediliyor.10 çıtalı bir kovanda 2-3 çıtası bal dersek 7-8 çıta kalır.8 çıta olsa her çıtada 2500 arı olacak.Gene her çıtada 2 şer kilo bal olacak ki toplamda 16 kilo balla kışa girsin.
Benim hasat ettiğim kovanlarda bir petek ortalama 2600 gram geliyor.Çorumda tarttığımız 80 çıta bal ortalama 3'er kilo gelmişti.
Yukarıdaki hesaplamalardan ortalama her çıtanın 4/5 i bal olacak **** buna eşdeğer oranda depo edilmiş bal ve kuluçka için **** arının kışlaması için boş petek kalacak.
Gene benim düşüncem ve hesaplamalarıma göre Türkiye'deki kışlayan arılar 20.000 sayısının çok çok altında kışlatılıyor ve ölümlerin bir bölümünün nedeni yeterli balı ve yeterli nüfusu olmadan kışlatmak !...
Şeker, şerbet ve kekle beslemeye ise şu an çok soğuk bakıyorum.Bu konuyu ileriki zamanlarda derinlemesine irdeleyeceğim.Yurt dışındaki profesyonel işletmelerin uygulamalarını ve Türkiye'deki geleneksel karakovan arıcıların yaklaşımını araştıracağım.
İnternet'ten önceki dönemde geleneksel arıcılar kolay kolay bilgi vermiyor ve öğretmiyordu.Belki de çok fazla bilgi sahibi de değillerdi!...
Bizler bir manada şanslı sayılırız.Onlarca akademik kariyeri olan alanında uzmanlaşmış bilimadamının kitapları var.Hatta Dünya'daki literatürleri tarayabiliyoruz.Pek çok kulaktan dolma bilginin yanlış olduğunu bulabilir ,doğrusunu öğrenebilir ve dahada geliştirebiliriz.
Sevgi ve Saygılarımla
|