Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 27-08-2008, 22:54   #98
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Sonbahar arı çoğaltması hakkında ;

Merhaba Arıcı arkadaşlar ;

Sonbaharda arı koloni sayısını arttırma (bölme ) yöntemi pek çok yörede profesyonel arıcılar tarafından uygulanan bir yöntem.
Kolonileriniz çok güçlüyse kuluçkalık katı dahil 2-3-4 kat atmışsanız ve balları hasat etmişseniz bütün arılar kuluçkalığa sığmayacağından ve sıkışacağından arı koloni sayınızıda arttırmak istiyorsanız bölme yöntemiyle arınızı çoğaltabilirsiniz.
Bölme yöntemiyle arılarınızı çoğaltacağınız zaman bir kolonide ana arı olacağından ikinci kolonide ana arı olmayacaktır.Ana arının 1 günlük larvadan büyütülmesi , döllenmesi ve tekrar yumurtlaması yaklaşık 35-42 gün aldığından ana arı olmayan kovana yumurtlamaya hazır ana arı vermek gerekmektedir.
Tek kuluçkalığı (10 çıta ) olan **** arı nüfusu az olan kovanların sonbaharda çoğaltılması riskli bir uygulamadır.
18 Temmuzda ballarını almadan 20 çıta olan arılarımı 13+7 ve 15+5 şeklinde bölmüştüm.
7 çıta ve ana arılı olan arım 10 çıtayı zar zor tamamladı.13 çıta olan arıma 2 çıta daha yavrulu çıta ilave ettim.Bu kovanda ana arı çıkmış ve her yeri yeni yavru doldurmuş.Yaklaşık 40 gündeki gelişme bu.Tabi balların 3/4 ü sırlanmış ancak alt kısımlar yavru olduğundan hasatta yapamadım.
5 çıtalı ve ana arılı kovanım 8-9 çıtada bal çok az ve her yer yumurta yavru.15 çıtalı ve ana arısız kovanda ise ana arı çıkmış birkaç çıtayı yavru kaplamış.
Bu denemelerimde ana arı üretmek için temmus ayında tek çıtalı günlük yumurtalı ayrı bir kovan yapmıştım.halen tek çıtada, üzerinde arılar ve ana arı var.O tek çıtanın her yeri kapalı gözlü yavru fakat yanlarına koyduğum kabartılmış peteklere yumurtlamıyor.Bu durum pek çok konuyu aydınlatıyor bence.Arılar üzerini kaplayabileceği kadar alanı kuluçkalık olarak belirliyor.Bu hem yumurta ve larvaların ısıtılması-soğutulması hemde beslenmesi açısından önemli.
Güz döneminde arı bölünecekse ya döllenmiş ana arıyı 35-40 gün öncesinden üreteceksiniz **** döllenmiş ana arı alacaksınız.Ve bal hasat etmeyi unutacaksınız.Balları arıya bırakırsanız arıyı bölebilirsiniz.
Arılar bölünürken 1 çıta ballı-polenli + 1 çıta kapalı gözlü + 1 çıta açık larvalı + 1 çıta açık larvalı+1 çıta kapalı gözlü+ 1 çıta ballı polenli toplam 6 çıtalı olarak bölmek en ideali ancak ülkemizde genellikle 5 çıta olarak bölme ilemi yapılıyor.Ana arıyıda iki açık gözlü, larvalı çıta arasına vermek gerekiyor.
Güz ayında yani hasattan sonra arı çoğaltmayı kışı sert geçen bölgeler için uygun bulmuyorum.Eğer bal almassanız ve arılarınızda çok kuvvetliyse bu mümkün.
Bal hasadı yapıyorsanız çok kuvvetli olan arılarınızdan birer ikişer çıta alarak diğer kovanlarınıza takviye verebilirsiniz.Arılı takviye birleştirme işlemini henüz uygulamadım.Bu yüzden benim tercihim kapalı gözlü çıtalardan bir iki çıta alarak diğer zayıf kovanlara takviye yapmak.Böylece kovanlarınızın sayısı artmasada bütün kovanlarınız eşitlenecek.
Kışa güçlü 7-8 çıta arılı kovanların kışı atlatabilme oranı , zayıf 3-4-5 çıtalı arılara göre daha yüksek.
Zayıf 4-5 çıtalı 40 kovan arınız olacağına 8 er çıtalı 10 kovan arınızın olması daha mantıklı.
Araştırmalarımda 3-4 çıtalı arıların çoğunluğu kışı atlatamıyor.
Arıcılıktaki temel amaç bal ve diğer arı ürünleri elde etmek, kar elde edebilmekse ,en iyi verimi 80.000 arı nüfusuna sahip koloniden alınacağı bilimsel verilerle ortaya konulmuşsa , bal sezonunda bu sayıya ulaşabilmenin yolu bahara güçlü koloniyle üretime başlamaktır.
Bahara 7-8 çıtayla çıkan bir arı flora uygunsa , oğula gitmesse ,uygun yöntemlerle takviye edilirse çok rahat bu sayıya ulaşabilir.
Arı kovanınızı çoğaltmak istiyorsanız ve kolonileriniz çok güçlü ise(2-3-4 katlı) bölerek ve hazır ana arı vererek çoğaltabilirsiniz.

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön