View Single Post
Eski 26-08-2008, 01:13   #16
amenajman
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Ağaçlarin Gerçek Yaşi Nereden Belli Olur ?

Merhaba,

Ağaçların yaşı gövdelerindeki halkalardan belli olurmuş, Ancak benim daha kesin bir bilgiye ihtiyacım var.

Ağaçların büyümeleri ile ilgili olarak, ben de bir soru sormak istiyorum.

Arazimize,tapu iptali davası açılmasına dayanak yapılan şeflik raporunda arazide bulunan Kızılçam Ağaçlarının 6-14 cm çapında ve 15-20 yaşında olduğu iddia edilmişti.

Ancak bazı ağaçlar 1m boyunda ve 2 cm çapında bazıları 5m boyunda ve 15 cm çapında bu durumda ağaçların gerçek yaşı ne olabilir. Nasıl hesaplanır ?

Orman Kadastrosu 1992 de geçtiği için bizim görüşümüze göre dikilen ağaçlar tahditten sonra dikilmiş olmalı. Yani 16 yaşından küçük olmalılar.Yoksa kadastro ekipleri ağaçları görmeliydi.

Orman idaresi ise çamların 15-20 yıllık olduğunu iddia ediyor. Ve kadastro geçerken ağaçların orada dikili olduğunu iddia ediyor.

Ağaçların yaşları bu bakımdan önemli. Lütfen bu işten anlıyan biri beni aydınlatsın.

Saygılar
Ağaçlarda yaş tayini yaparken amenajman planlarında vurgu yöntemini ağırlıklı olarak kullanırız.misal 5000 ağacı tek tek ölçemiyeceğimiz için örnek alanlardaki ağaçların yaşlarını çapları ile ilişkiye getirerek (gerekli denkl. kurularak) çap yaş eğrisi çıkarırız.bu şekilde o alanda herhangi bir ağacın yaşını öğrenmek istersen çapını ölçer çap-yaş eğrisinden yaklaşık yaşını ortaya koyarız.

Burada ve sizdeki sıkıntılı durum şudur ki farklı iklim , bakı , toprak özelliği ve niteliği , mevkii , ...... gibi bir çok etkenden dolayı sapmalar yaşanmaktadır.

Yoksa dünyada bi kızılçam veya başka ağaç türlerinin sabit bir çap-yaş grafikleri yayımlanıp herkes ondan bakarak ezbere söyleyebilirdi.Ama maalesef yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı bu durum mümkün değildir.

Sizin yapmanız gereken şey , yakınlarda bulunan kızılçam ormanlarında kullanılan çap-yaş eğrisini istemek veya oradan bakıpta yaşların tayin edilmesini istemek olacaktır.Ağaç sayısı çok fazla ise bunu söylüyorum.eğer az ise tek tek vurgu kalemi ile yaş tayinini yapabilirsiniz.

Hemen kısaca söyliyim vurgu yöntemide ağacı devirmeden gövdeye saplanan bir çubuk ile içeriden alınan halkaların sayılması yöntemi ile elde edilir.
Bazı ekstrem koşullarda da Meyer'in Enterpolasyon'u yöntemide kullanılabilir ama fazla tefarruat olur sizi bilgi olarak aşar diye düşünüyorum.

amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön