View Single Post
Eski 26-08-2008, 00:03   #7
amenajman
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
SYN. hidayetcalıskan

Bahsettiğiniz sistem maalesefki ülkemizde şuan için uygulanamaz.22,7 milyon hektar orman arazisini bi düşünürseniz neden olamıyacağını gözünüzde canlandırabilirsiniz.

O boru döşemeden çok; orman yangın yol ve şeritlerini biz tamamlasak , Orman yangınlarının yol açtığı tahribatı minimuma indirmemize yarıyacaktır.Ülkemizde biz Hala bu yol ve şeritleri tam açamamışken boru sistemi tamami ile hayaldir.
En kötü örneğini size kısaca anlatiyim.Bu senen Balıkesir Dursunbeyde Ormanlarda Uygulama yapma şansı yakaladım.Bilindiği üzrede Türkiyede meydana gelen en büyük yangınlar sıralamasında Dursunbey Yangını büyüklük açısından 1. veya 2. idi.Onu şuan tam hatırlıyamadım. Her neyse Orada bile yangın yol ve şeritlerinin tamamlanmadığı hatta açılan yol ve şeritlerin çok kötü durumda olduklarını gördüm.Şok oldum.1 nusubet 1000 nasihatten iyidir derler ama galina nusubet bile pek işe yaramamış.

Diğer uygulanabilir bi yöntemde meşçerelerin yollara yakın yerlerinde yangına dayanıklı türler ile desteklenmesidir.Bu sayede yangını yavaşlatıcı rol oynayacağından ormancılarımıza yangın esnasında bol bol zaman kazandıracak , yangının kısa sürede söndürülmesine yarayacaktır.

Yangınla Mücadele İçin YOL ÇOK. Ama uygulama ...............................

amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön