Sayın bahcivanson birkaç günlük gelişmeleri alamadık nasıl düzelme varmı.
Alglerin fazlalığı PH ın çabuk değişmesine sebep olabilir belki, ancak söylediklerininiz çok çok ta anormal şeyler değil, birgünde EC nin ve PH ın değişmesi normal. Bu olay gelişmiş seralarda bilgisayar desteği ile otomatik yapılıyor.
Toplamda 37 kök bitkinin olduğunu yazıyorsunuz bence bütün olay buradan yani kullanılan tanktaki suyun az( 50 litre kadar) kök sayısının fazla olmasından kaynaklanıyor.
zira arkadaşlarımız bir kök bitki için en az 3-5 hatta 10 litrelik kaplar kullandılar durum böyleyken sizin 50 litrelik tank hacminiz çok büyük sayılmaz .
ikinci bir husus echnaton arkadaşımız tarımda bu türlü asitler kullanılmaz diyor,hangi kaynağa istinaden söylüyor bilmiyorum eğer kaynak gösterirse memnun olurum ama benim bildiğim kaynaklarda PH bu asitlerle ayarlanır ancak elfenerinin içinden alınacak kulallanılmış asitlere bende sıcak bakmıyorum akümülatörlerde kullanılan kurşun ve kurşunla karışık diğer ağır metaller erimiş olarak buluna bilir en iyisi metallerle muamele görmemiş asitleri kullanmaktır. ticari gübre yapımında sülfirik asit nitrik asit, fosforik asit çok kullanılan ana malzemelerdir.
Topraksız tarımda en zor kısım PH ve EC değerlerinin devamlı kontrolde tutulmasıdır. Amatörce bu işi başarmak gerçekten biraz zor ve sıkıcı olabilir.Bu konuyu pratik olarak halletmek için çalışmalarım devam ediyor. EC işini halletim şimdi PH ayarı ile uğraşıyorum
umuyorum yakın bir zamanda ( tarih vermek istemiyorum ) Profösyonel seralarda olduğu gibi EC ve PH kontrolünü kendi yapan Süper akıllı saksıyı hayata geçirmeye çalışıyorum.
İşte o zaman bu işin tam tadına varacağız ve balkonlarımızda teraslarımızda daha profösyonelce üretimler yapacağız. İNŞAALLAH herkese selam...
|