Sayın Gülnar Onay kitabında kahve telvesinin yararlarını anlatmış. Ben anneannemden öğrendiğim için zaten eskiden beri kullanırdım.
Kahve telvesinin bitkiler için yararları:Kompost hazırlığı için altın değerindedir. Fosfat açısından zengin olan kahve telvesi, içine atıldığı kompostun niteliğini zenginleştirir.
Çok ince tohumlara ilave edilirse, tohumların bir yerden birikmesini önler.
Bahçeye ekilen birçok bitki tohumun çimlenmesine yardım eder; özellikle havuç ve soğan tohumu atılacak yerlere dökün. Bir diğer yararı da kokusu ile bitleri kaçırması ve köklere dadanan iplik solucanlarını öldürmesidir.
Ev içi bitkiler için çok yararlıdır. Toprak ve saksı değişiminde toprağa ilave edilirse besleyici elementler doğal yoldan sağlanmış olur. Bunun için saksıların üzerine arada bir bir kaşık kahve telvesi dökün ve çatal ucu ile yedirin.
Aynı işlemi çiçekli balkon bitkilerinin hepsi için uygulayabilirsiniz.
Çay poşetleri ve çay telvesi için bir uyarı da var. Sadece asit seven bitkiler için kullanılması öneriliyor. Kamelya, ortanca, açelya ve gardenya gibi.
(Bir yararı da benden: Telve ile ellerinizin üzerini ve içini el kremi sürermiş gibi ovalayın. Sonra sadece su ile çalkalayın. Ellerinizin yumuşaklığına ve üzerindeki ölü derinin atılmasının vermiş olduğu rahatlığa inanamayacaksınız. Düzenli yaparsanız sonuçları muhteşem oluyor.)
|