newyorker iyi yapmışsın ne kadar çok bitki o kadar az kuraklık demek... ben her bitki etkiğimde aklıma susuzluktan ölen insanlar küçücük çocuklar geliyor aklıma. bir saksı iki saksı neyi değiştirecek diyorlar ama en azından senin ürettiğin karbondioksiti alıp götürse kardır ama değil mi? hem artık bizim evlerimizde bir iki saksı değil ki 10-15 saksı bitki çoğu difenbahya gibi büyük bitkiler... bugün hatta annemle ablamla ufak tartışmasını yaptık. çiçeklerimi öss ye hazırlandığım için diğer odalara dağıttım. masamda ders çalışabilmek için. mutfağa da birkaç saksı menekşemi koydum. mutfaktayken tam olarak hatırlamıyorum ama ablam niye üretiyosun ki tarzında bir şey söyledi. ben de küresel ısınma için dedim... annem de iki tane üç saksıyla mı olcak onlar da suyu tüketiyor dedi(o sırada sular kesikti), dedi. ben de millet bas bas bağırıyor balkonlarınızı teraslarınızı bahçeye çevirin diye, dedim. ağacı terasa dikemeyiz dimi dedim o iş de saksıyla oluyo dedim. ikisi de sustu. sonuçta bitkilerin tükettiklerinden çok su getiriyor. ihtiyaçları olduğunda yağmur bulutlarını kendilerine çekip yağmur yağmasını sağlayabiliryorlar. bir tas su fazla mı şimdi onlara...
işte öyle elimden geldiği kadar innları teşvik etmeye çalışıyorum. daha fazla alan çölleşmesin çocuklar ölmesin millet bilinçlensin diye. sırf bunun için arkadaşlarıma saksılarıyla menekşe hediye ettim. onlardaki menekşeler büyüdükçe güzelleştikçe çoğaltacaklar onlar da başkalarına hediye edecekler... ne mutlu bana ki böyle şeyler yaparak inanılmaz derecede neşe duyuyorum...
|