Ormancılık bilim dalıdır. Araştırılması gerekir.
Merhaba,
Sn. Mine Pakkaner
Ormancılık başlı başına bir bilim dalı gerektiriyor. Zaten Orman Fakültelerinin bölümleri var.
Ancak benim yurtdışında gördüğüm ve gelenlerin anlattıklarına bakılırsa , Bizim ormancılığımız tehlikede çünkü biz ormanlarımıza bakmıyoruz, onları kendi başına bırakıp adeta tahrip ediyoruz.
Evet orman yaşayan bir sistemdir. Arada bir alt örtünün temizliğinin yapılması, yanacak nesnelerin ormandan uzaklaştırılması gerekir. Komşu ağaçlara zarar veren dalların budanması ve kardan veya diğer sebeplerden yan yatmış ağaçlar kesilerek diğerlerine zarar verilmesinin önlenmesi gerekir.
Böceklenen ağaçlar ıslah edilmelidir. Islah edilemeyecek ve diğer ağaçlara bulaştırma tehlikesi olanlar kesilerek yakılmalıdır. Bütün ülkeler yeni teknikler bulup denerken biz 1937 den beri oturuyoruz. Dikkat edin heryerde en bütük kamu binaları Kaymakamlıktan sonra Ormanındır. Galiba binaları büyürken hizmetleri ve iş kapasiteleri azalmış.
Daha birçok yöntem var. ama bizim ormancılarımız herşeye karşılar. Ormanlara bakmıyorlar gerektiği gibi korumuyorlar ve yapılması gereken mevsimlik işleri yapmıyorlar. Onun için yıkılan ağaçları ormanın içinden uzaklaştırmıyorlar.
Ormancılığımızın geldiği yer belli değil mi?. Bence artık yenilik yapma zamanı geldi de geçti.
Saygılar
|