Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nesli tehlike altında olan şakayık ve censiyan bitkilerinin çiçek soğanlarının ihracatını yasakladı.
İkinci sınıf şifalı bitki türü olarak kabul edilen şakayığın doğal ortamda 20 türü bulunuyor.
Kotaya bağlı olarak ihraç edilen bazı bitkilere de sınırlama getirildi. Bakanlık, 2007 yılı doğal çiçek soğanlarının ihracat listesini belirledi. Buna göre geçen yıl ihracat yasağı olan bitkilerin listesine şakayık ve censiyan türleri de dahil edildi. İkinci sınıf şifalı bitki türü olarak kabul edilen şakayığın doğal ortamda 20 türü bulunuyor. Üniversite kliniklerinde yapılan araştırmada, başta çeşitli kramplı rahatsızlıklar, romatizma, kalp, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, baş ağrısı, migren, nevralji ve alerjik hastalıklara karşı bu bitkilerin etkili olabileceği tespit edildi. Doğada ender rastlanan censiyan bitki türü ise tıpta meşrubat sanayiinde kullanılıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca 'Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik'in 7. maddesine dayanarak hazırladığı tebliğle,
Isparta-Muğla-Mersin çevrelerinde sıklamen bitki türünün de toplanmasına yasak getirdi. Isparta ve Beyşehir sınırları içerisinde tüm bitki türlerinin doğadan sökümü durdurulurken Sakarya'nın Karasu ve Kaynarca ilçelerinde belgeli üretim dışında
göl soğanının toplanması yasaklandı. Miszambağı, karaçiğdem süsen, kalla ve sümbülteber türlerinin ihracı da izine bağlandı. İhracatı kotaya bağlı olarak yapılan yoğurt çiçeği, Adıyaman lalesi ve yılanbıçağı bitki türlerine sınırlama getirilirken halk arasında ağlayan gelin olarak bilinen ters lale ve deve tabanı türlerinin üretimi artırıldı.
Bakanlığın yayınladığı listeye göre
ihracatı yasak olan bitki türleri
- Yabani soğan,
- çiğdem,
- lale, (Adıyaman ve ters lale hariç)
- zambak,
- muskari,
- kara çiğdem,
- nilüfer,
- salep,
- yılanyastığı,
- kum zambağı,
- şark sümbülü,
- censiyan,
- sıklamen,
- kardelen,
- süsen
- şakayık
Sahip olduğu bitki çeşitliliği nedeniyle yaban hayatı bakımından büyük bir öneme sahip olan Türkiye'de yetişen 10 bin bitkinin yaklaşık 600'ü, kökleri soğanlı yumrulu türden.