View Single Post
Eski 20-08-2008, 23:47   #109
verdoque
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Merhabalar,

Ben de haziran ayında adenium pink rose ekmiştim. 10 kadar tohumu çimlendirmekte hiç sorun yaşamadım. Ama çimlendikten ve yaprakları çıkmaya başladıktan sonra tırtıl, böcek ve güvercin saldırılarından sadece 1 tanesi sağlıklı şekilde büyümeye devam edebildi. Çok şirin, minicik, bodur ve de 8 tane yaprağı var. Aslında ben de bonsai yapmak istiyordum ama hem tecrübem yok hem de dış etkilerden çok fazla kayıp verdiğimden kesmeye korkuyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir toplu ekim daha yapıp çıkanlarda denemeler yapmalıyım. Enfeksiyon ve mantar kapma riski gözümü korkutuyor...
Son sağlam adenium um da öldü malesef Bir sabah baktığımda boynunu bükmüştü. Toprakla destekleyip boynunu düzelttim, kurumuştu sulayıp gölgeye çektim. Akşam eve geldiğimde boynu yine büküktü, toprağı eşeleyince gövdenin toprağa girdiği kısımdan boyun vermiş olduğunu gördüm. Son çare bu konu başlığında bahsedilen bonsai tekniğini uygulama fikri geldi aklıma. Boyun verdiği yerin az üstünden temiz bir bıçakla kestim, altına bir kayısı çekirdeği koyup plumerialarımın olduğu saksıya tekrar ektim, ama birkaç gün içinde tamamen kurudu. Halbuki ne kadar da sağlıklı büyümüştü tıtıllara böceklere aldırmadan İşin ilginci bu fideyi aktardığım saksıdaki çok da sağlıklı olmayan plumeriam da aynı şekilde boyun verdi, boynunu büktü ve kurudu. Ben de bunun bir hastalık olduğunu ve bulaşıcı olabileceğini düşündüm. Korkup iyi gelişen plumeriamı tek başına başka bir saksıya aldım. Bu boyun verme durumunun sebebini bilen var mı acaba?

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön