Bauhaus'dan 9 YTL'ye tek dal üzerinde 5-6 çiçek açılmış olarak orkide almıştım ve çiçekli hali, bu bitkiyi hediye ettiğim akrabamın -ki kendisi orkide uzmanı filan da değildir- evinde 1,5-2 ay devam etti. Yani Sn. praecox'un bahsettiği fiyatlar hayretle karşılanası şeyler değil. Gerçekten de büyük yapı marketlerde zaman zaman kalmış, çiçeği geçmiş ya da elden çıkarılmak istenen orkideler bu fiyatlara satılabiliyor. 20-25 lira markete yeni gelen, göreceli olarak en iyi formdaki bitki fiyatıdır. "Aşağısı yok" olarak nitelendirilecek bir fiyat değildir.
Bu biraz da şans meselesi tabii. Markete ulaşırken ya da markette beklerken bitkinin dibi ıslak kalmış mı, serinde kalmış mı, uzun süre ışıksız kalmış mı...Yalnız her halukarda seralarda ışıkla oynanarak, besin ayarlamaları yapılarak bu bitkiler çiçeklenmeye zorlanmış oluyor. Eve gelince de belki ilk sezon dayanıyorlar ama ardından ciddi bir dinlenme geçirmeyip yeniden çiçeklenmelerine izin verildiğinde aşırı yorulabiliyorlar. Bu da tümü için geçerli olarak diye bir kural yok ama, birçok bitkiyi yolda bırakacak ikinci bir sınav olduğunu da kabul etmek gerek.
Benim başıma arada birkaç kez geldi bu durum; neyseki artık sorunu daha erken farkedip Sn. praecox ve diğer kaynaklardan öğrendiğimiz önlem paketleriyle iyi kötü müdahale edebiliyorum.