View Single Post
Eski 18-08-2008, 10:32   #262
Ugur Erden
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi guler Mesajı Göster
iyi akşamlar ugur erden, sizin de çimleriniz ile sorununuz olduğunu okudum. Aynı olayları ben de yaşadım. Bu konuda sitemizde hocalarımızın çok güzel açıklamaları var, hepsini okudum diyorsunuz, tekrar okumanızda fayda var. Hocalarımızın zamanları çok değerli, büyük uğraşları da var, bu yüzden ben kendi bahçemde yaptıklarımı size anlatayım, belki faydası olur, çünkü bana oldu.
Mantar hastalığı yavaş yavaş başladı ama hızla büyüdü. Sulamayı akşam geç saatlerde yaptığım için olduğunu sanıyorum. Hemen sulamayı kestim, toprağı kuruttum. çimleri biçtikten sonra, aeratör çekerek havalandırma yaptım, yığınla kurumuş ve çürümüş çim çıktı. Daha sonra dezenfektan huwasanı kullandım, hastalıklı ve hastalıksız bütün alana yaptım, yani 980 m2 yi dezenfekte ettim. Bunu akşam yap ki çim içine çeksin. Bunu yaparken ilaca yapıştırıcı filan katma, 3-4 saatte ilacı alır. Sulamayı en fazla yirmi dakika dezenfektandan beş saat sonra veya sabah erken saatte yap. Dezenfektandan iki gün sonra mantar ilacı sportak+benlate uygula.(sportak elini yakar mutlaka eldiven giy)
mantar ilacından iki gün sonra da turf-set ile m.a.p karışımını sırt tulumbasıyla uygula, m.a.p bulamazsan 10 litre suya 15gr.üre katabilirsin ama m.a.p daha iyi sonuç verir.
Bozulmalar durursa turf-seti 15 gün ara ile iki kez kullan.
Ben bu dediklerimi iki defa yaptım, bahçem otomatik sulama ile sulandığından sulama saatlerini sabah altıya ve yirmişer dakikaya göre programladım.
Bu şekilde başarılı oldum, çok bozulan yerlere de baharda yama yaptım.
Bu sorunum halledildi ama şimdiki sorunum su otları ile. Ne demişler çimin mi var derdin var.
Benim çimler artık miyadını doldurdu, dokuz sene oldu. Bütün alanı kendi başımıza yaptığımız için ne kadar yorucu ve meşakkatli bir iş olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden bu sene yeniden ekmeyi göze alabilir miyim bilemiyorum. O gücü kendimde bulursam, kolları sıvamam gerekecek.
Size kolay gelsin, inşallah yardımcı olabilmişimdir.

merhaba,
guler cok tesekkur ederım.tum sorularımın cevaplarını vermıssınız.umarım cımlerım eskı hallerıne doner.ıcmın ugrasısı konusunda hem fıkırım.bu yazı guzelce gecırtırsem seneye baharda bende bır kısım yerı cımden arındırıp cım alanı daraltacagım.aslında bu kararımın sebebı sadece mesakatı degıl, bızım sıtemızde su problemı var.artezyende suyumuz tukendı ve sehır suyuyla sulamak zorundayım.acıkcası buda ıcımı burkuyor.kuraklık gelıyor derken,sular bıttı derken cım ıcın su harcamak uzucu.
Yenı bır sey ogrendım umarım dogru degıldır ve bılgısı olan arkadaslarımın yorumlarını rıca edecegım.sehrımızdekı yesıl alanlar(beledıyeye aıt) sehır suyu ıle sulanıyormus.sadece buca beledıyesı alanlarını artezyen ıle suluyormus.gercı bana gore artezyenın sehır suyundan farkı yok mesele kuraklık oldugunda.

Ugur Erden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön