Sevgili burakerturk, bu konudaki eski mesajları okumuşsanız ''çimin mi var derdin var'' demektir tabirini mutlaka görmüş olman lâzım.
Ben hazır rulo çim hiç ekmedim, nasıl olduğu konusunda da bu yüzden bir fikrim yok. 1985 senesinde Silivri'deki yazlığı aldık ve o zamandan beri çimlerle haşır neşir oldum, problemlerse hiç bitmiyor. Önceleri üç senede bir çim değiştiriyordum. Daha sonraları bu süreler uzadı. Ama iyi bir çim alan istiyorsan en fazla 7 sene diyebilirim. Ben amatörüm, yine de istersen hocalarımıza sor.
Çim tesisinde alt yapı ve drenaj çok mühim. Bu yüzden başlarda çok sorunumuz oldu. Önceleri çimlediğim alan 250-300 metrekare bir alandı. Ben bunu tek başıma hallettim. Buna alt yapı da dahil. Daha sonra 980 m2 ilk bir alanı benim gibi acemi 2 kişiyle yaptık. Ama 3 sene sonra sökmek zorunda kaldık. Çünkü evvelce otomatik sulamanın ne kadar elzem olduğunu eşime bir türlü anlatamamıştım. Dank ettikten sonra, buna karar verildi, çim söküldü, otomatik sulama sistemi kuruldu. Şimdi ön bahçedeki bir dönüm yer iki kademede birinci hat 7 kafa ikinci hat 8 kafa ile (11 m çaplı) sulanıyor. Bilgisayarı sabah altıda yirmişer dakika sulamaya ayarladık. Kullandığım tohum beşli karışım. Ben de viking 45o benzinli makina ile biçiyorum. Bıcaklarının keskin olmasına dikkat etmelisin, çimi koparmak yerine kesmeli. Kopan çim, tiftik tiftik ve üstü beyazımsı oluyor.
Geçen sene bana da hastalık geldi, resimlerini bahçemde yana yakıla göstermiştim. Hocalarımızın talimatlarını harfiyyen yaptım. Biraz geç olmakla beraber büyük ölçüde düzeldiler.
Senede iki defa aeratör çekiyorum, daha sonra direnle en az 15-20 cm lik delikler açıyorum ki havalansınlar diye(bu iki işlem bana göre bahçedeki en zor ve yorucu iş)
ondan sonra suni gübreleme geliyor ve akabinde hemen sulama. Gübre atıp da sulamazsan yanma oluyor. Bir de çimi biçerken bu biçişte hep boylama olarak yaptıysan ikinci seferki biçimde mutlaka hep enleme yapki hasır gibi birbirlerine tutunsunlar.
Arkadaşımız Limon dezenfektan kullanmak istememiş, ben kurtarmak için mecbur kaldım ve aynı sene içinde iki defa kullandım.
Sanma ki şu an problem yok, çooookkkkkk. Kaynaş veya su otları ile boğuşuyorum.
Düzenleyen Güler : 11-08-2008 saat 19:05
Neden: harf hatası
|