Güler Hanım su otu dediğiniz ilk fotoğraftaki çiçek açanlar mıdır? Bahçedeki sararan bölgeler hep onla kaplıydı. Onları yabani ot gibi sökmem mümkün değil çünkü çok fazlalar. Zamanla çimin tümünü sarıp, diğerlerinin köklerine de zarar verme ihtimali var mıdır?
Bende de sizinkinin tam aksine sağlıklı çimler çok uzarken o çiçekli türlerle kaplı alanlar (su otu dediğiniz) cılız ve kısa kalıyorlar.
Şimdi ben kafamdaki planı yazayım sizler hatalı mıyım yol gösterirseniz çok sevinirim. Sonbahara doğru yağışların başlamasıyla bahçe genelde yemyeşil oluyor. Sağlıklı yerler kel görünen yerleri de kaplıyorlar. Eylül başı gibi en kısa ayarda biçip, tırmıkla geçip sarı otları toplamayı (bunun için çok memnun kaldığım bir makina aldım), kel görünen yerlere ara ekim yapmayı düşünüyorum. Kışı böylece atlattıktan sonra organik gübre kullanıma başlamayı ve bahara ve yaza güçlü çimlerle girmeyi düşünüyorum.
Beni düşündüren mantardan çok boz kelebekler. Bu sene iki kere insektisitle ilaçlama yaptım ve çimler çok sarsıldılar. Tamamı yokolmuş mudur emin değilim. Bunlar yumurtlamış mıdır? Seneye yine görülme olasılıkları yüksek midir? Eğer bunlar çim köklerini yiyen bir tırtıl veya kurt türüyse insektisit yerine acaba salyangoz veya tırtıllara uyguladığımız yöntemler bunlarda da işe yarar mı?
Yazmayı istemiyordum ama, Güler Hanım bahsedince yazmak istedim. Dezenfaktanı satan bayii bu ürünün sanayi için olduğunu bahçede kullanmanın çok riskli olduğunu söyleyince almadım. Aslında bundan sonra organik olmayan gübre ve ilaç kullanmak istemiyorum.
|