View Single Post
Eski 05-08-2008, 16:05   #34
Turkavianvet
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-02-2008
Ne ekilebilir **** dikilebilir ?

Merhaba Sayın Denizakvaryum'u ve arıcı arkadaşlar ;

Bu konuyu enine boyuna düşünüyorum.Sadece bulunduğum bölge olarak düşünürsek çok kısıtlı olacağını düşünüyorum.Bulunduğum bölgede bu yıl ve geçen yıl kuraklıktan dolayı verim çok düşüktü.

İlçemin belirli bölgelerinde kekik bitkisinin olduğunu duydum.Ancak türü konusunda net bilgim yok.

Geldiğinizde ilçe yakınlarına keşfe gideriz.resimleriz.Kekik konusundaki yazılarınızı takip ediyorum.Deneme maksatlı sipariş ettiğiniz tohumları 2 ile çarparsanız memnun olurum.

Ancak benim düşüncem bitkilerin doğal yayılış alanını gözönünde bulundurarak bitki ve ağaç yetiştirmek gerektiğidir.

Yörede yetişen türlerin ekimi ya da dikimi yapılmalı.

Arılar ballı bitkilerden ve bazı ağaçların çiçeklerinden yoğun şekilde yararlanıyorlar.

Korunga, fiğ, yonca, üçgül gibi yem bitkilerinden nektar alıyorlar. Ayçiçeği, pamuk gibi bitkilerdende nektar ve polen alıyorlar. Bu bitkiler daha çok kültür bitkileri olup üretim amaçlı yetiştiriliyor ve arıcılıktan bir yan üretim olarak faydalanılıyor.

Her türlü sebze bahçesinde tozlaşma (polarizasyon) yapan arılar nektar ve polen toplayabiliyorlar.

Arı otu çiçeklenmesi çok fazla olan ve özellikle arı yetiştiriciliği için ekilen bir bitki. Almanya ve Avrupa da bu bitkinin hayvan yemi olarakta kullanıldığını okumuştum.

Kekik üretimi ise arıcılık faaliyetleri için ekilebilir. Zaten doğal yayılım gösteren bölgelerde üretiminin çok kolay olacağını düşünüyorum. Hem arıcılık olarak hem de ekonomik üretim (Kurutularak satılması , tohumu için vs ) üretilebilmesi konusu ise ayrı bir konu. Tohum üretimi ve arıcılık faaliyeti daha mantıklı görünüyor.

Gelecek yıl için deneme yapabiliriz. Doğadan kekik tohumu toplanması ve depolanması konusunda Ankara'dan tecrübeli arkadaşlar yardım ederse gelecek yıl için ekim-dikim yapabiliriz.

Başka hangi bitkiler olabilir konusu çok geniş ve uzmanlık isteyen bir konu. Her bölge için farklı alternatifler olabilir elbette.

Çoğu ismini bildiğimiz cismini görmediğimiz bitkileri tanıdıkça , tohum alma ve ekim işlemleri konusunda deneyler yaparak arılıklar oluşturma (3-5 dönümlük) projem var tabi.

Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşların katkıları çok önemli.
Arıcılıkta flora takibi yapıldığına göre her yörenin flora ve çiçeklenme dönemi farklı olduğu açık.

Flora pek çok değişkene bağlı rakım değişken değil ancak yağış gibi iklim faktörleri yıldan yıla değişebilmektedir.

Özel arı meraları kurabilmek için arı koloni sayısı , ekimi yapılacak bitki , çalı **** ağaç ve arazi büyüklüğü çok önemli.Bu parametrelerin bir birine uyumlu olması gerekiyor.
Arıcılık Enstitüleri ile uygun zamanda bu konuyu konuşacağım.

Sevgi ve saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön