Kekik sağlığa çok faydalı
Türkiye’de yoğun olarak yetişen kekik çeşitlerinin antioksidan, antikanserojen, antidiyabetikve antikolestremik özelliği bulunuyor.
Mikrop öldürücü özelliği bulunan ve yoğun şekilde fenolik madde içeren kekik;
yaşlılığı geciktiriyor,
tümör oluşumunu engelliyor,
şeker hastalığına iyi geliyor
gıdaların bozulmasını doğal yollarla önlüyor.
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, kekik üretimi açısından dünyada önemli bir konumda bulunan Türkiye’de, Origanum, Thymus, Thymbra, Saturaje, Sideritis ve Salvia cinsi kekiklerin yoğun olarak yetiştiğini, bu kekik çeşitlerinin sağlığa çok faydalı olduğunu söyledi.
Dünyada kekik çeşitleriyle ilgili birçok araştırma yapıldığını, bu araştırmalar sonucunda bu bitkilerin mikrop öldürücü özellikte olduğu ve yoğun şekilde fenolik madde içerdiğinin saptandığını belirten Sağdıç, kekiğin sağlığa faydalarını şöyle özetledi:
“Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturmaktadır.
Kekik, içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan,
kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen,
diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik
vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır.
Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir.”
DOĞAL KORUYUCU
Gıdaların bozulmalarının önlenmesi için koruyucu maddeler kullanıldığını, ancak kimyasal koruyucu maddelerin sağlık açısından bazı riskler taşıdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, doğal koruyucu özelliği olan kekiğin bu riskleri ortadan kaldırdığına dikkati çekti. Gıdaların üretiminden tüketimine kadarki süreçte sağlıklı olarak saklanabilmelerinin önemli bir sorun olduğunu ve bu alanda sürekli araştırmalar yapıldığını kaydeden Sağdıç, şöyle devam etti:
“Gıdaların mikroorganizmalar ve oksidasyonla bozulmaları sonucu, ticari değerleri kaybolmaktadır. Bunun için gıdaların tüketiciye ulaşıncaya kadar dayanıklılığının korunması için, kimyasal sentetik koruyucular kullanılmaktadır. Kullanımları gıda kodeksleri ile sınırlandırılan kimyasal koruyucular, limit aşımında kanserojen etki yapmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Doğal antimikrobiyal özellik taşıyan kekik grubu bitkiler, bu riskleri ortadan kaldırmakta,doğal yollarla koruma sağlamaktadır.”
Kekiğin, sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurularak çok farklı alanlarda kullanılabileceğini kaydeden Sağdıç, gıda sektörünün yanı sıra tıp, eczacılık ve kozmetik alanlarında da kullanılabileceğini, hayvan yemlerine katılarak et kalitesinin ve hayvan sağlığının korunabileceğini, çay olarak içilerek insan sağlığına faydasının sağlanabileceğini söyledi.
EKONOMİK BOYUT
Türkiye’nin dünyada baharat bitkilerinin üretimi ve ticaretinde Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü ülke konumunda olduğunu, yıllık 30 bin ton civarında doğal bitki ihraç ettiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, birçok önemli kekik türünün yetiştiği Türkiye’nin, dünyakekik ihracatının yüzde 75’ini elinde bulundurduğunu söyledi.
Kekik üretimi ve ticaretinin geliştirilmesiyle ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanabileceğini belirten Sağdıç, Türkiye’nin yıllık ortalama 11 bin ton civarında kekik üretimi yaptığını ve bundan 21 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti.
Türkiye’nin ABD, Avustralya, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği kekik türleri arasında Türk kekiği (Origanum onites), sütçüler kekiği (Origanum minutiflorum), karabaş kekiği (Thymbra spicata) ve beyaz kekik (Origanum majorana) bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kekik üretiminin ülke ekonomisine sağladığı katkının artırılmasıiçin, üretimin teşvik edilmesi gerekir. Kekik, belediyelerce süs bitkisi olarak kullanılabilir, ormanlara tohumları saçılarak geliştirilebilir ve tarlalarda yetiştirilerek gelir kaynağı haline getirilebilir. Türkiye, toprak ve iklim şartları bakımından buna çok uygundur.”
http://www.ntvmsnbc.com/news/321679.asp#BODY
Güney Amerika'da yetişen thymus vulgaris türünden hafif sarı renkli uçucu kekikyağı elde edilir. İçeriğinde timol ve karvakrol vardır. Midevi, idrar söktürücü ve antiseptik olarak kullanılır. Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Ancak mercanköşk türlerinin çoğu da kekik yerine kullanılmaktadır.
Faydası:
Bedeni kuvvetlendirir.
Hazmı kolaylaştırır, mide ağrısı, gastrit, ülser ve gaz söktürücüdür,
İştahsızlığı giderir.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Unutkanlık ve zeka problemleri için etkilidir.
Kalp çarpıntılarını keser.
Yemeklerin bozulmasını önler.
Adet söktürücüdür, ağız kokusunu giderir.
Bağırsak iltihabını iyileştirir.
Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
İdrar söktürür.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Alkol bağımlılığını tedavi eder,
karaciğer yetersizliğinde kullanılır.
Kansızlık, bağırsak parazitleri, bel ağrısı, egzama, mayasıl, uyuz tedavisinde kullanılır.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder.
Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür.
Cinsel isteği kamçılar.
Tansiyonu geçici olarak yükseltir.
Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır.
Çocuklarda görülen kansızlığı giderir.
Kan dolaşımını düzenler.
Müzmin öksürük, astım, sinüzit, bronşit, boğmaca, balgam ve iltihaplı zatülcenp'e faydalıdır.
Grip, beyin nezlesi ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.
Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır.
Zayıflamayı sağlar, saç kepeği ve saç bakımında kullanılır.
Hamileler ve guatrı olanlar kullanmamalıdır
http://www.cicekansiklopedisi.com/de...15&cicekler=91
Torbalı yöresinde yetişen ve dünyanın en kaliteli şifalı bitkisi dağ kekiği, Karakız markasıyla piyasaya sunulacak. Salamura halindeki kekik, market raflarında yerini alacak...
Torbalı yöresinde yetişen ve Türkiye’nin ve Dünya’nın en kaliteli, en yan etkisiz kekiği adeta şifa dağıtıyor. Doğal ve hiçbir zararlı bileşim içermeyen Dağ Kekiği ile uğraşan girişimci Sabri Avcı, ürünün her zaman insanların yanı başında olması ve lezzetini kaybetmemesi için salamura kekik üreterek Türkiye’de bir ilke imza attı ve Spicata Karakız adını tescil ettirerek bu mucizevî kekiği tüketiciyle buluşturdu.
Girişimci Sabri Avcı, Spicata Karakız Dağ Kekiği’nin halka saf ve yaratıldığı şekilde ulaşılabilmesi için yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda insanların nezle, grip, üşütme, öksürük, egzama ishal gibi hastalıklarda koruyucu olduğunu tespit edildiğini ifade etti. Ayrıca Avcı, patentli ürünün hammaddesi kekiğin tüm analizlerinin TÜBİTAK tarafından yapıldığını söyledi.
Her derde deva
Salamura kekiğin sadece hastalıklara karşı koruyucu olmadığını aynı zamanda da muhteşem bir salata malzemesi olduğunu da söyleyen Avcı, " Salamura kekik sağlıklı beslenen insanların vazgeçilmez salatası haline gelmeye başladı. İzmir içinde birçok zeytinyağlı yemek yapan restaurantlar bizim markamızı kullanıyorlar. Kekiğimiz sadece şifa arayanlara değil, ağız tadına düşkün olanlara da hitap etmektedir" diye konuştu.
Avcı, tüm insanlara, nezle grip, üşütme, bronşit, nefes darlığı, ülser, selülit olmadan geçirecekleri mutlu bir yaşam dilediklerini ve bunu da her yemekle beraber yiyecekleri beşer gram Spicata Karakız Dağ Kekiği salamurası ile kolayca ulaşacaklarını belirtti. En fazla şikâyet edilen hastalık olan grip, soğuk algınlığı için günde en az 20 gram dağ kekiğinin 30’ar dakika ara ile yemenin faydalı olacağının altını çizdi.
http://www.gazeteyenigun.com.tr/icer...rih=&nID=29552
http://www.naturey.com/karakiz-taze-.../ntryurun/2256
http://www.karakiz.com.tr/urunler/index.html