View Single Post
Eski 04-08-2008, 18:15   #3569
berduray
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
SAPARNA
Diğer İsimleri : Frengikökü, Smilax, Sarsaparilla

Botanik Bilgi : Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur.

Yetiştirildiği Yerler : Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir.

Toplanması-Saklanması : Köklerini yıllın hemen her ayında çıkarak yıkayıp kurutmak mümkündür, fakat en uygun zaman çiçek açmaya başladığı ayda yani Mayıs ayında veya meyvelerinin olgunlaştığı Ekim ayında sökülerek çıkarılır.

Bilinen Bileşimi : Kökünde; Tanen, Saponin bulunur.

Faydaları

Terletir. Kanı temizler.

Cilt hastalıklarında faydalıdır.

Frengide kullanılır.

Kullanım Şekli : İki tatlı kaşığı ince kıyılmış saparnakökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edildikten sonra 5-10 dakika ateşte tutulur ve 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.

berduray Çevrimdışı   Başa Dön