View Single Post
Eski 02-08-2008, 12:06   #2
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Neconeco iyi gunler.
Cabuk ve zorlanmadan(hem siz hem de agac) istediginiz bonsaileri elde etmek icin fidan secimi onemlidir. Iyi secilmis bir fidan sizi daha cabuk bir sekilde bonsai sahibi yapacaktir.

Bonsai icin, fidancilardan iyi bir fidan nasil secilir.
Fidancilarin one dizip sergiledigi fidanlara degil de gerilerde kalmis, satilmamis ve biraz yasli fidanlara bakmaniz, gerekir diye dusunuyorum biraz sansli iseniz bonsai yapmak icin bircok fidan bulabilirsiniz. Sececeginiz fidan uzerinde ozelikle alt taraflarda bircok dalin olmasina dikkat ediniz. Bu cok dalli fidan size dal seciminde daha fazla secenek sunacaktir. alacaginiz fidanda iyi bir govde yapisini dallar gizlemis olabilir dallari aralayip govdeye iyice bakiniz. Fidana bakarken hangi dallari kullanacaginizi, on yuzunun hangi taraf olacagini az cok kestirmelisiniz.

Bir heykeltiras nasilki bir kayayaya bakarken, nereleri yontacagini nasil bir eser ortaya cikaracagini tasarlarsa bonsai yapacak olan da ayni sekilde agacina bakar hangi dallari birakacagini hangi ballari nereye telleyip bukecegini, nereleri budaycagini kafasinda ac cok tasrlamis olur ve fidani alir.
Evde agacina takrar bakabilir belki onu alirken gozunden kacmis ayrintilar olabilir ve baska tarzlari yapmiya da elverisli bir fidan olabilir.
Fidanin her tarafina bakilip en uygun nasil bir bonsai yapilacaksa da uzerinde, mevsimin elverdigi olcude calismalara baslanir.

Limon fidaninin eklenmis fotografina bakinca onun su an bonsai olmaya elverisli bir fidan olmadigi goruluyor.

Aklinizda olsun meyveli fidanlardan bonsai yapacaginiz zaman asili bir fidan olup olmadigini goz onunde tutup ona gore budama yapiniz. Asi yapilmis bir fidani asi altindan budarsaniz o artaik size satilan fidanin ozelliklerini tasimiyor neyin userine asilanmissa yani budamadan sonra geriye ne kalmissa onun ozelliklerini tasiyan bir fidaniz vardir.

Bonsaide fidan secimi onemlidir, fidan alirken bunu hic unutmayiniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön