Bahçede sürekli gördüğüm bir duvarı sizlerle paylaşmak istedim. Burası yarı gölge ve bahçenin, çiçek için uygun nadir köşelerinden biri.
Şanssızlığım, yan bahçe inşaatı sırasında bu duvara yük bindirildi ve temel inceleme çalışmaları için duvar dibi kazıldı, ilkbahar başına kadar bahçem 1,5 m'lik çukurlarla doluydu ve çıkarılan toprak da 3 hafta kadar çimin üzerinde kaldı.
Şimdilik duvar izleniyor, umarım arka taraftan sağlamlaştırma yapılır ama duvarın yıkılıp yeniden yapılması durumunda bahçem tamamen gidecek
Kazılma sırasında bir hederayı kuruttuk, biri de zor kurtuldu. Bütün yaz çıplak duvara bakmamak için sabah sefaları ve bir kaç tane çok yıllık bitki diktim ama her ihtimale karşılık çoğu saksılı ve toprağa gömülü. Duvarın durumu belli olursa bu sonbahar saksılardan çıkarırım ama belli olmazsa, bu kışı saksıda geçirebilirler mi?
Arka yüksek duvarı sarmaşıklarla kapamayı, düşünüyorum. Aralarına hanımeli, sarmaşık gül, clematis, sabah sefası koyacağım. Bu konudaki fikirlerinizi almak isterim.
Daha öne filbahri ve çalı şeklinde büyüyen leylak diktim, bu şekilde orta boy bir kaç bitki diktikten sonra öne çeşme papatyası, lavanta,... gibi beyaz çiçek açan bitkiler dikmek istiyorum.
Bahçenin köşe kısmında, bitkilere yer açmak amacıyla çeyrek daire olacak şekilde çimi çıkardım ve buraya beyaz çiçekli begonyalar diktim bir de narım var. Duvar dibinde de kavisler çizerek çimi çıkardım ve bu sene tohumdan ürettiğim bol miktarda camgüzellerini çizgi boyunca diktim (aralarda geç dikilenler henüz çok küçük).
Burası köşeden uzaklaştıkça az güneş alıyor, seneye dikeceğim beyaz çiçekler için fikirlerinizi beklerim.
Bu köşe için bir de abelya köklendirdim.
Glayöl soğanlarını da bu köşeye dikmiştim ama boylarının bu kadar uzayacağını tahmin etmedim ve ön kısımda çok ortada kaldılar, yerlerini değiştirmem gerekecek.
Seneye yeni beyaz çiçeklerle birlikte, köşe kısmından biraz daha çim çıkarıp çiçek alanını genişletmeyi düşünüyorum. Görüşlrinizi bildirirseniz sevinirim.

eski

yeni