View Single Post
Eski 09-06-2006, 20:08   #245
Kagan
Ağaç Dostu
 
Kagan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2005
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 216
Benjamin'in Yaprakları

Benjamin'imin yapraklarında bir sorun var. Yapraklarında kahverengi lekeler oluyor. Lekeler yaprağın altından da, üstünden de hemen hemen aynı koyulukta gözüküyor. Lekeler yaprakların çeşitli yerlerinde ve küçük; ama büyük çoğunlukla yağrağın ucunda ya da ucuna yakın yerlerinde oluşuyorlar.

Elimdeki kaynaklara bir baktım fakat belirgin bir sonuca ulaşamadım. Mesela "Bitkiler Ne İster" (Kazım Cem Şirin) adlı kitapta mildiyö hastalığı ile ilgili olarak verilmiş çizim, benim Benjamin'deki rahatsızlığı andırıyor. Fakat "İç Mekan Süs Bitkileri" (Necdet Oral) adlı kitapta ise Kauçuk Bitkisi Antraknozu (Gloesporium elasticae) hastalığı hakkında verilen tanım benim Benjamin'imin hastalığına (eğer hastalıksa) benziyor. Bitkideki bu durumu havanın kuru olmasına da bağlayamıyorum; çünkü bulunduğum yerin havası nemli sayılır, ayrıca günde iki kez düzenli olarak yapraklarına ve civarına su püskürtüyorum.

Tedavi şekli olarak Benjamin'e bir kez Captan ile ilaçlama yaptım, sözünü ettiğim lekeleri gösteren yaprakları kestim; fakat lekeler yine oluşmaya başladı. Bitki oldukça sağlıklı, sürekli yeni dallar ve yapraklar çıkarıyor. Acaba bu bir rahatsızlık değil mi? Ben Benjamin'imin yapraklarını boşuna mı kesiyorum? Yoksa başka tür bir ilaç mı kullanmalıyım?

Kagan Çevrimdışı   Başa Dön