Bu çiçekle ilgili daha önce Ful başlığı adı altında yazıyordum. Ben de bu çiçeğin adını Ful diye biliyordum. Sonra öğrendim ki Arap Fulü imiş. Bende en az 5-6 senedir yetiştiriyorum bu çiçeği. Geçen sene çok güzel çiçekler açmıştı. Hem sabah hem de güneş batmasına yakın güneş alan bir yerde idi. Yani çok yakmayan güneşleri alıyordu. Susuzluğa dayanamayan bir bitki. Sıcak memlekette iseniz suyuna dikkat etmelisiniz.
Bu sene de yine sabah güneşini alan , kalan bütün gün gölgede olan bir yerde dışarıda duruyor. Kışın eve alıyorum pencere kenarına. Kışında tomurcuklandı fakat havaların soğukluğundan tomurcuklar kurudu döküldü. Belki kaloriferli evlerde kışında açabilir. Yaz başında bir ara yaprakları çok sarardı. 4 senedir aynı saksıda olduğundan , Sn. Omar'ın tavsiyesine uyarak toprağını zenginleştirmeye çalıştım. Biraz toprak takviyesi yaptım. Geçen sene yaptığım gibi dibine domates , kabak artıklarını koydum. Çiviler ve demir parçaları koydum toprağına. Bazen limon tuzlu su veriyorum. Anladığım kadarıyla yasemin, ful türleri asitli toprağı seviyor.
Kökleri saksıyı bayağı sardı. Boyu bu sene arkadaşlara vermek için çok budadığım için şu anda olması gerekenden daha kısa. Keşke burada kışın donmasa bahçeye ekerdim ama dona dayanıksız. Yeni saksıya filizlerinden 2 tane fideledim. Yeniden yetiştirmem lazım.
Benim arap fulü şu anda da tomurcuklanmaya başladı. Burada fotoğraflarını sizinle paylaşmaya çalışacağım.
Çelikten kolayca üretilebilen bir bitki.
|