Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
|
Teşekkür ederim.Hemen inceledim benim için çok faydalı bir yazı.
Mine hanım size danışmak istediğim iki önemli konu vardı.
Birincisi;
Emekli memurum, 5 yıla yakındır bilgilenme dönemi geçirdim, gerek bu siteden gerekse başka sitelerden ve kitaplar bularak. Ama malesef tecrübeyi satın alamıyorsunuz. 1-1,5 yıl kadar amatör üretim dönemimden sonra bu yıl bir tarlada ticari üretim çalışmalarına başladım.
Geçen yıl Eylül-Ekim aylarında parkta bulduğum 2,5-3m boylarında olan Erguvan ağacından tohum topladım.Topladığım tohumları temizledikten sonra Kasım ayı içinde kumda katlamaya tabi tuttum. İçi tohum ve kum dolu saksıyı merdiven boşluğunda beklettim.Arada sırada sulayarak kumu nemlendirdim. Merdiven boşluğu ısıtmasız. Mart sonu gibi kendi imkanlarınla yaptığım 3*3 ebatlarındaki serama tohumları ektim. Elenmiş toprak ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımına ektim. Kapak olarak elenmiş koyun gübresi kullandım. Çimlenme müthişti. Yaklaşık olarak %85-90 oranında çimlenme oldu. Çimlenmeden 1-1,5 ay sonra ortalardan kurumalar yer yer boşluklar oluşmaya başladı. Bunun üzerine Captan etkili maddesi olan bir mantar ilacı ile ilaçladım. Kurumalar durdu derken bir süre sonra tekrar başladı. Bende tekrar aynı ilaç ile ilaçladım.
Ama kurumaların önüne geçemedim. Aynı serada 10'a yakın bitki tohumu var. Diğerlerinde birşey yok. Sadece komşu olan Kırmızı berberiste aynı durum var.
Bu arada farklı tarihlerde iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim. Sitedeki Erguvan başlığını okudum ama durumuma uygun bir konu bulamadım.
Sizden ricam; sebeb ne, yapılması gerekenler ama yapmadıklarım **** yapılmaması gerekirken yaptıklarım var mı.
İkincisi ise At Kestanesi ile ilgili;
Eylül ayı içinde topladığım tohumları kum içinde katladım saksı dışarıda bahçede durdu. Mart ayı içinde iki adet tava yaparak kum içindeki tohumları tavalara diktim. Kum içinde bile çimlenen çok sayıda tohum dikkatlice tavaya dikince sorun çıkarmadan çimlendiler. Çimlenem %75-80 oranında gerçekleşti.
At kestanelerimide şimdiye kadar iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim.
Sorunuma gelince; çimlenme ve büyüme gelişim çok iyi olmasına karşın at kestaneleri yapraklarında büyük oranda kahverengileşme ve kuruma var. Şu an bitkilerde büyüme durdu yeni taze yaprak vermiyorlar. Tarlamın bulunduğu yer biraz fazlaca rüzgar alıyor, sebeb bu olabilirmi? Haziran ve Temmuz ayı oldukça sıcak geçiyor. Fidanları gölgeleme filesi ile korumalımıydım.
Sebeleri ve varsa hatalarım konusunda bilgilendirirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz.Teşekkür ederim.