View Single Post
Eski 27-07-2008, 10:27   #41
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar,yapılan iş basit fakat faydası fazla. Hani şu akıllı saksı akıllı saksı dedikleri var ya işte o.Akıllı saksının görevi bitkiyi susuz bırakmamak,suyu eksildikçe su vermek. Şimdi bir coğumuz onu yapıyoruz zaten saksının altına büyükçe bir kap koyup su dolduruyoruz toprak kurudukça alttan su emiyor diye bilir,fakay saksının altındaki delikleri kapatmamak lazım çünkü toprak oradan hava alacaktır. Aksi taktirde kökler yoğun su içinde kalacağından çürüyecektir.Peki ne yapacağız özellikle ayaklı saksı kullanacağız . Ayaklara delik deleceğiz suyun oradan emilmesini sağlıyacağız . Saksının dibine sıkça delikler deleceğiz hava alsın diye ve saksıyı alltlığına oturtacağız. Saksı tabanına değip hava deliklerini kapatmıyacak kadar su koyacağız.Bu saksımız, şimdi depomuzu yapalım. Kapaklı bir bidon, altında musluğu olan tipi tercih ediniz . Çünkü kapağa delik delmek hava kaçırmasına mani olmak zor olabilir.Altına uygun bir kalınlık ,örneğim bir tuğla tahta yutong gibi bir yükseklik koyunuz.ve saksı altlığındaki su seviyesini yakalıyacak kadar bir hortum parçasını musluğa geçiriniz. Bidonu su veya vereceğiniz besin eriyiği ile doldurunuz. Kapağını hava almıyacak şekilde kapatınız ve musluğu açınız . bidon alçak basınçdan dolayı biraz yamulacak ama bir süre sonra su akmıyacaktır. Sağlam kaliteli bidonları sert pilastikleri tercih ediniz. Altlıktaki su seviyesi düşünce hortumdan bidona hava girecek su çıkacaktır seviye yükselip hortum su ile kapanınca su akması duracak böylece akıllı saksınız eksilen suyu tamamlamış olacaktır.
Topraksız tarım yaparkende sistem aynıdır bu sefer saksı altlığına değil besin tankımıza ayni sistemi uygulayacağız.
Birde fitilli akıllı saksılar vardır. Aynen bir kandil gibi çalışır saksının içine bir fitil takılır ve alttaki kabından saksıya su emer.
Yine bir tip daha akıllı vanalar vardır seviye düşünce açılır yükselince kapanır.
Daha değişik bir tip olarak filatör denilen şamandıralı tipleri saya biliriz. Evlerimizdeki bütün depolar ve rezervuarlar filatörlüdür.
Resimlerini çizip yolluyorum .

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön