Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 26-07-2008, 22:14   #86
Turkavianvet
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-02-2008
Arılarda kovan , arı nüfusu ve sıcaklık ilişkileri

Merhaba Arkadaşlar ;

Sayın Çopur 09 un cümleleri bir birinden bağımsız iki cümle gibi görünüyor.

1. Cümledeki kovanı küçültmek fikrine katılmıyorum.Arılar doğal halde yeterli balı , poleni depolayabilecek ve yumurtlayabilecek alanları seçerler.Bu gün yaygın kullanılan modern kovan ölçülerinin (Langstrot ve Dadant tip) bilimadamları ve arıcıların yüzyılladır süren deneyimleri sonucu ortaya çıktığını biliyor ve düşünüyorum.

1.Cümledeki izalasyon (yalıtım) kelimesine ise tamamen katılıyorum.İzalasyon hem yazın hem kışın gereklidir.Yazın aşırı sıcaklar kışın ise aşırı soğuklar ve ısı kaybı söz konusu.Bu amaçla strafor (köpük) malzemeden yapılmış kovanlar mevcuttur.Strafor tipi kovanlar kışlatma ve bahar aylarında yavru verimi üzerine olumlu etkileri var. Konuştuğum pek çok arıcı strafor kovanların pek çok olumsuz yönününde olduğunu ve bu nedenlerle tercih etmediklerini söylediler. Bunlar ısı işlemi uygulanamaması , kelebek ve güve gibi zararlıların temizlenememesi gibi pek çok nedenler söylediler.

Böylece arı nüfusu azalınca ısı kontrolü zor olacak ya da sağlanamayacaktır. Çopur 09 bunu önlemek için kovanı küçültmeyi ve ısı yalıtımını öneriyor.
Denizakvaryumu'nun yaklaşımıyla aynı yani.

2. cümle ise tamamen bağımsız ve yaz aylarında aşırı sıcaktan peteklerin etkilendiğini balın ve balmumunun eridiğini belirtmiş.Bunu önlemek için kovanlardaki izalasyonu önermiş.Arılar aşırı sıcaklarda kovanı havalandırarak ısıyı düşürmeye çalışırlar.Nüfus azalınca bu işi yapan belirli yaştaki arı sayısıda azalacağından bunu sağlayamayacağını belirtmiş.

Arı nüfusunun azaldığı durumlarda teknik arıcılık uygulamalarında kovan bölmesiyle (strafor) kovandaki alanın daraltılması pek çok kitapta geçiyor.
Yine pek çok kaynakta zayıf kolonilerle kışa girilmemesi ve gerekli hallerde iki koloninin birleştirilmesi önerilmektedir.

Pek çok kaynakta kışa genç yavrularla girilmesi için sonbaharda ana arının yumurtlaması için teşvik beslemesi yapılması önerilmekte.Kışa yaşlı arılarla girilmesinin kovanın sönme sebebi olarak gösterilmekte.Bunu engellemek içinse yaşlı ana arının her sene **** iki senede bir yenilenmesi önerilmektedir.

Kaynaklarda kışa 10.000-20.000 arılı kolonilerle girildiği belirtilmektedir. Bu da yaklaşık ballı, polenli ve arılı 7-8-9 çıtaya tekamül ediyor.
Arı nüfusu azaldıkça 4-5-6 çıtaya kadar inebiliyor.

Benim öngörüm 1-2-3 çıtalı arıların yaşama şansı az.Arı kolonisi nüfusu azaldıkça ısı kontrolü ve kolonideki nüfusun yaş dizpozisyonu riskli olacaktır.Isı yalıtımı konusu ise apaçık gerçek .

Bu noktada ısı yalıtımı kadar havalandırma, nem,güneş ışığı, rüzgar yönü, rakım gibi pek çok faktörle beraber arı ırkı konusu üzerinde de durulmalıdır.

Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön