Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 26-07-2008, 01:44   #82
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Arıcılığım(ız)ın mecrası ;

Merhaba Arıcı Arkadaşlar ;
Sebepler , ortam ve merakla bu yıl tekrar başladığım arıcılık maceramız bambaşka bir mecraya doğru gidiyor.Hayırlısı...
Birkaç yıl içinde Dünya'daki arı kolonilerdeki ölümler bir Veteriner Hekim olarak ilgimi çekiyordu.Bu kış hastalıklar ve diğer etkenleri sistematik olarak irdelemeyi ve bilimadamları ile tanışmayı umuyorum.
Sayın Halil Bey'in ustası Mahmut Bey gerçektende benim uygulamalarıma benzer uygulamalar yapıyormuş.Ben biraz geç başladım.Haziran ayında aldığım arılarımın güçlü olması bana bu uygulamalar için cesaret verdi.
Bu günlerde bulunduğum bölgede polen ve nektar hemen hemen kurudu.Arılarımı naklettiğim özel alanda ise yonca ve ayçiçeği var.Bakalım ne yapacaklar.
Bu ayın 29'una Artvin Camili ( Macahel ) bölgesine 3-4 günlüğüne gideceğim.Kafkas arı ırkımızın gen merkezi olan bölgedeki arıcılık faaliyetlerini yakından görme fırsatımız olacak.
Bu gezi sonrasında arıcılık konusunda gelecek yıl ki planlarımı gözden geçireceğim.
Gelecek yıl için uygun bir tarlaya arı otu ekmeyi düşünüyorum.Sitemizden birçok yeni fikirler ediniyorum.Örneğin hem nektar ve polen kaynağı hemde ekonomik değeri olan kekik gibi bitkiler dikkatimi çekiyor.
Ülkemizdeki meraların ıslah edilmesiyle hem hayvan yemi elde edebilir hemde arıcılık yapabiliriz.Meraların ıslah edilmesi uzun bir zaman alacağa benziyor.Bu sebeple arıcılık faaliyetleri için özel ekimler yapılabilir.Değişik zamanlarda çiçek açan parsellenmiş alanlar olabilir.Böylelikle yılın 5-6 ayında çok verimli arıcılık yapılabilir.
Arıcılığı tozlaşma (polerizasyon) amacıyla da değerlendirmek gerek.Ancak geleneksel çiftçilerimizi ikna etmemiz çok zaman alacak.Amerika ve Avrupa da başlı başına bir sektör olan tozlaşma amacıyla arı kolonisi kiralama henüz ülkemizde önemi anlaşılmamış bir konu !...
Gelecek yıl için arı kovanı arayışlarımda ülkemizde pek çok arı kovanı tipi olduğuna şahit oldum.
Geçen hafta Hatay'lı genç bir gezginci arıcıdan Hatay tipi arı kovanı hakkında boş bir kovan üzerinde bilgi aldım.Hatay tipi arı kovanında yayla sıkıştırılabilen bir zincir vardı.Bu arıcılarımız ballığı ayırmadan iki katlı olarak arılarını nakledebiliyorlar.Fakat kovan ağır olacağından indirme bindirmeyi nasıl yapabildiklerini tam anlayamadım.Belki de iki kişiyle çalışıyorlar.
Ordu tipi, Adana tipi , Organik tip ( Dadant-Langstrot karışımı ) gibi pek çok değişik ölçü ve yapıda arı kovanı mevcut.
İnternetteki yabancı sitelerdeki arı kovanları (Almanya ) ve çalışma teknikleri çok ilginç !...
Fırsat olursa Almanya'da ki kovanlardan örnek getirtmek istiyorum.Çizimleri , ölçüleri konusunda Almanya daki arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Rusya ve Çin'deki arı kovanları ve çalışma teknikleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok iyi olacak.
Arı kovanları , arıcılık uygulamaları konusunda yeni veya özgün fikri olan arkadaşlar sitede yazabilirse o fikirlerden yararlanabilir ve uygun olanları uygulayabiliriz.Uygulamış **** sadece fikirde kalmış olması farketmez.
Sevgi ve Saygılarımla


Düzenleyen Turkavianvet : 26-07-2008 saat 02:47
Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön