Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı
Sayın Selahattin Yılmaz
aceba tüm cinslerede sırık yapılabilirmi,
|
Selahattin beyden öğrendim, ondan önce ben yazayım.
Sırık salatalık tabir edilen sarılıcı bir cinstir. Yaprakları zaman içinde dönüşüme uğramış ve sülük adı verilen ve üzüm asmalarında da görebileceğiniz gibi ince uzun ve kıvır kıvır her yere dolanmaya çalışan uzantıları vardır. Eğer salatalıklarınızda bunlardan var ise sırığa sarılmaya uygundur.
Sırığa sardırdığınızda ise toprağın nemine bağlı olarak hastalık kapmaması için alt dallarını da budayabilirsiniz. Bu mantari hastalıkları bir ölçüde azaltabilir. Bunun yanında kendim en alttaki yaprakları da budadım bu yıl. Alttan 20 cm kadar bir şey bırakmadım. Tabii sonrasında da salatalığın genç sürgünleri çıkacak ve bunlar da muhtemelen yerlerde sürünmeye başlayacaktır. Bunları bırakırsanız tepeye doğru gelişme yavaşlar ve aşağıya doğru yerlerde sürünmeye başlar yine. Tepeye doğru gelişim istiyorsanız bu aşağıya uzanan dalları da budayabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz şey salatalıkları topladığınızda bitkiye su vererek strese girmesini engellemek. Büyük ihtimalle budadıktan sonra su vermek de bitkiyi stresten kurtaracaktır.