Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-07-2008
Şehir: Sakarya-Sapanca
Mesajlar: 15
|
En iyi kaçış , şehre en yakın kaçışdır
Bir ayağınız şehirde, diğer ayağınız bağlık-bahçelikde olacak ve şehre en fazla 1 saat uzaklıkta olacaksınız.
Evet, burası tam orası. Sapanca
İstanbula 1 saat 15 dakika, Ankaraya 3 saat
Sapanca İstanbul'dan Ankara'ya tren veya otobüsle gidenler, İzmit'ten sonra daldıkları ağaç denizi içinde, birden mavi bir su ile karşılaşırlar. Burası berrak suları ile SAPANCA GÖLÜ' dür. Etrafı ağaç denizi ile çevrili olan gölün, manzarası çok güzeldir. Son yıllarda bu belde çevrenin en güzel mesire ve dinlenme yeri olarak seçilmiştir. Sapanca Gölü'nün kıyıları yeşilin her rengi, çiçeğin her çeşidi, sulardaki berraklığın verdiği mavi ile bir renk cümbüşü içindedir. Yer yer yükselen çınar kokuları, elma ve sebze bahçeleri, meyvelikler, bahçeler arasında uzanan gölgeli yollar Sapanca'yı cennetten bir köşe haline koyar.
SAPANCA'NIN COĞRAFİ KONUMU
Marmara bölgesinde Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova İlçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit yer alır. Yüz ölçümü I4 km denizden yüksekliği de 36 m'dir. Sakarya'nın yüzölçümü (alanı) en küçük, nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesidir.
SAPANCA'NIN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
İlçe toprakları yer şekilleri bakımından iki bölüme ayrılır, Birinci bölümü, Bolu'nun güneyinden uzanan Köroğlu Dağları'nın bölgedeki uzantısı olan Samanlı Dağlan'nın kuzey yamaçları ve bu yamaçlarda oluşmuş vadileri içine alır. Bu bölüm oldukça engebelidir. İkinci bölümünü ise, Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerinde Sapanca ilçe merkezinin de yer aldığı dağ eteği ovasıdır. Bu ova dağların kuzey yamaçlarından inen derelerin taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur. Bu dağlardan inen derelerin en önemlileri İstanbul Deresi, Kurtköy Deresi ve Mahmudiye Deresidir. Ayrıca ilçenin en önemli deresi olan Akçay Deresi de Sakarya Nehri ile birleşir. Kuzey Anadolu deprem kuşağı (fay hattı) Sapanca Gölünden geçer. Bu sebeple ilçe. birinci derece deprem bölgesidir. Ancak fay hattının gölden geçmesi ilçe merkezinin ve diğer yerleşim alanlarının depremden daha az etkilenmesini sağlamıştır, ilçe 17 Ağustos 1999 depremini bu sebeple az hasarla atlatmıştır.
SAPANCA'NIN SPOR FAALİYETLERİ
Su Kayağı: Su kayağı, Sapanca Gölü'nde son yıllarda çok az bir kesim kendi imkanları doğ-rultusunda eğlence amaçlı yaptığı spordur. Yakın bir gelecekte Sapanca'da bu spor dalı da aranan sporlardan biri olacaktır.
Yelken: Sapanca Gölü yelken sporuna da çok elverişlidir.
Yüzme: Sapanca'da halkımızın %90'nı yüzme sporunu yapmaktadır. Yümeyi hem spor amaçlı hemde eğlence,serinleme ve tatil amaçlı yapmaktadır.
KÜREK (Kırkpınar Beldesi)
Günümüzde yarışmaya yönelik sporlardan dünya üzerinde amatör uygulamasını en fazla koruyabilmiş birkaç spordan birisidir. Ülkemizde kürek sporu denildiğinde ilk olarak akıllara Sapanca Gölü gelir. Sapanca'nın ve Sapanca Gölü'nün bu spora elverişli olması, parkurlarının bulunması aynı zamanda ulaşım yönünden İstanbul'a yakın olması nedeni ile avantaj teşkil etmektedir. Her yıl düzenlenen Türkiye Şampi-yonaları Sapanca'da yapılmaktadır. Türkiye kürek Milli Takımı antremanlarını ve kampını da Sapanca Gölü'nde yapmaktadır.
DAĞ SPORLARI
Dağcılık: Sapanca İlçesi dağcılık sporu için çok elverişlidir.
Yürüyüş: Halkımız boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla dağlara yürüyüş için çıkmaktadır. Sapanca da yürüyüş alanları oldukça fazladır.
Avcılık: Sapanca da bir çok insanımız tarafından sevilen bir spordur. Sapanca Dağları avcılık sporu için oldukça elverişlidir.
SAPANCA'NIN İKLİMİ
İlçe ve çevresinde Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş iklimi hüküm sürer. Kışlar yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Ancak yaz kuraklığı Akdeniz iklimine, göre Karadeniz ikliminin etkisi ile hafiflemistir. Yıllık ortalama sıcaklık 13,5 derece, en soğuk ay Ocak, en sıcak aylar ise Temmuz-Ağustos aylarıdır. Yıllık yağış miktarı 500-1000 mm civarında olup orta yağışlı bir yöredir. En fazla yağış kış, en az yağış ise yaz aylarında düşer. Kışları kar yağışları olağandır, ancak yerde kalma süresi azdır.
Yörede havadaki nem oranı (bağıl nem ort.%72) oldukça yüksektir. Bu da yaz sıcaklarının etkisini artırarak zaman zaman bunaltıcı havaların oluşmasına sebep olur. Kuzeyden esen rüzgarlar kısın havayı soğutur, yazın ise serinletir. Güneyden esen özellikle, lodos kış ve bahar aylarında etkili olup havanın zaman zaman okdukça ısınmasına sebep olur.
Sapanca'da Bitki Örtüsü
SAPANCA'NIN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Sapanca'nın Dağları gür ormanlarla kaplı iken, diğer alanlar meyve bahçeleriyle doludur, İlçe ve çevresi ülkemizin en yeşil yörelerindendir. İlçe merkezinden güneye Samanlı Dağları'na doğru çıkıldıkça orman örtüsü gürleşir. Ormanlık alan, Yanık Deresi'nin göle aktığı, yerden başlar; doğuda Sakarya Nehri'ne, güneyde ise Mühlipınar Deresine kadar uzanır. Yüzölçümü 140 km2 olan ilçede ormanlar 10.543 hektarlık alanla ilçenin %65'ini kaplar.Sapanca' nın dağlarında; yüksek kısımlarda ağaçların çoğu kayın olmak üzere gürgen, çam, köknar, kızıl ağaç, meşe, ıhlamur, kestane ve kavak gibi pek çok ağaç türü bulunur.
TARIM ve ORMANCILIK
Tarım alanı İlçe yüzölçümünün %30'unu teşkil etmektedir. İlçenin topografik yapısı itibari ile dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olması tarım arazilerinin azlığına neden olmaktadır. Samanlı Dağları'nın kuzey eteği ile Sapanca Gölü arasında Sapanca Ovası bulunur. Bu ova Samanlı Dağları'ndan Sapanca Gölü'ne doğru akan derelerin taşıyıp biriktirdikleri alüvyonlardan oluşmuştur. Ova göle doğru gittikçe genişlemektedir. Sapanca Ovası çok sulak olduğundan mısır ekiminden başka tarla tarımına da elverişli değildir. Onun için bölge bütün çalışmalarını bahçe tarımına yöneltmiştir. Meyve ağaçlarının araları da tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
MEYVECİLİK
İlçede tarımsal faaliyetlerin başında meyvecilik gelmektedir. Üretilen meyvelerin büyük bir bölümü iç pazarda tüketilir. Tanrının bereketiyle süslenmiş toprak çok az yerde bu kadar cömerttir. Sapanca Ovasındaki verimli topraklar meyve ağaçları ile doludur. İlçede üretilen erik, kiraz, ceviz, elma, hurma, fındık, armut ve kestane dış pazarlarda satılmakta ve tercih edilmektedir. Ayrıca meyve fidanı üretiminde de son yıllarda önemli artış görülmektedir.
SERACILIK, SEBZECİLİK, MANTARCILIK
İlçemizde son yıllarda seracılığa ağırlık verilmiştir. 1994 yılında ilçedeki sera sayısı iki iken bu sayı elliye ulaşmıştır. Sapanca'da seracılığa alternatif tarım gözüyle bakılır.
İlçede genellikle aile işletmeciliği şeklinde yapılan sebzecilikte, üretilen ürünün hemen hemen tamamı iç pazarda tüketilmektedir. İlçemizde üretim yapan 3 adet mantar tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin üretimleri yıllık altmış ton civarlarındadır.
FİDAN ve BAHÇE BİTKİLERİ
İlçemizde kazanç getiren diğer iş kolları da süs bitkileri ve fidancılıktır. Birçok aile bu yolda geçimini sağlamaktadır. Üretilen fidan ve süs bitkileri iç ve dış pazarlarda satılmaktadır. İlçemiz fidanlık ve seralarında her türlü meyve fidanı ve bakçe bitkisi bulunur.
BALIKÇILIK
Sapanca Gölü tatlı su balıkçılığının merkezlerinden biridir. Göl kıyısındaki sazlıklar balıkların üremesi için çok elverişli doğal bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle göl balık bakımından oldukça zengindir. Jeopolitik durumu Marmara Denizi ile mevcut olan irtibatı halen Karadeniz'e olan akıntısı nedeni ile gölde Karadeniz menşeli eleman kalıntıları ile Akdeniz tiplerine yakınlığı olan bazı balık tiplerinin varlığına rastlanmaktadır. Suyu tatlı olan bu gölde 20 çeşit balığın yaşadığı tespit edilmiştir. Sapanca Gölü Doğal bir akvaryum gibidir. Avlanma, yerli amatör balıkçıar tarafından balıkçı tekneleri ve sandallarla yapılmaktadır. Avlanma ayları Ocak, Şubat, Mart, Ekim, Kasımdır.
ARICILIK
İlçede geçimini arıcılıkla sağlayan 32 çiftçi mevcuttur. Yıllık ortalama bal üretimi 45 tonu geçer. 30 kovanın üzerinde arıya sahip olan çiftçiler gezginci arıcılıkla uğraşır.
HAYVANCILIK
Sapanca İlçesinde hayvancılık aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Meraların dar oluşu hayvancılığın gelişmesini önlemektedir. Aile işletmeciliği şeklinde yapılan bu hayvancılıkta elde edilen ürünler iç pazarda tüketilmektedir. Bu ürünlerin ortalama yıllık üretim miktarı 50 ton et, 2000 ton süt şeklindedir. Bu ürünlerin ilçeye sağladığı yıllık tahmini gelir 60 milyar TL civarındadır.
SAPANCA' DA FİDANCILIK
Doğu Marmara'da yer alan İlçemiz Akdeniz iklim kuşağı ile Karadeniz iklim kuşağının kesiştiği noktada bulunmaktadır. Sapanca Gölü kenarlarında kurulan şirin ilçemizin güneyinde bulu-nan Samanlı Dağları Karadeniz'den gelen bulutların önünü kesmekte ve bol yağışa sebep ol-maktadır. Bu özelliği dolayısıyla kışları ve baharları yağışlı geçmektedir. Bu durum doğanın çok canlı olmasını sağlamaktadır. Bitki örtüsü itibariyle yapraklı cinsler meşe, kestane, çı-nar, defne, ıhlamur, palamut ve kayın ormanlarımızın tabi süsüdür.
Sapanca konumu itibariyle de çok şanslı bir durumdadır. Türkiye'nin en büyük metropolü ve tüketim merkezi olan İstanbul'a 120 km., Başkente 330 km, Bursa'ya ise 180 km. uzaklık-tadır. İzmit ve Adapazarı burnumuzun dibindedir. Tertemiz akan dereleri ve içme suyu hav-zası gölümüz ve ormanlarımız burasını turizm açısından da cazip kılmaktadır.
Uzun yıllar meyvecilik ve meyve fidancılığı yapılan ilçemizde, yaklaşık olarak otuz yıldır dış mekan süs bitkileri üretimi yapılmaktadır.
Üretimde bilinçsiz bir şekilde ibreli türlere ağılık verilmiştir. Babadan dededen gördükleri usulde fidancılık yapan bu insanları bir kooperatif çatısı altında birleştirmek kolay olmamıştır. 2002 yılı içerisinde kurduğumuz kooperatifte 85 üye kayıtlıdır. Kooperatif olarak mevcut durum tespit edilmiş, üreticilerimize işin uzmanları tarafından seminerler verdirilmiştir, yurtiçi fuarları gezdirilmiş, büyük üreticilerle ve peyzajcılarla birebir temaslar sağlanmıştır.
Bunun neticesinde kooperatif kurulana kadar formlu, kaliteli bitkiyi tanımayan, makas kullanmasını bilmeyen, başkası yaparsa pazarımız daralır endişesiyle bilgilerini paylaşmayan fidancılarımız düşüncelerinin ne kadar yanlış oldu-ğunu anlamışlardır. Sapanca'da tam bir zihniyet değişikliği olmuştur. Bugün esnafından çift-çisine kadar herkes fidancılığın önemini kavramış ve üretim yapmak için adeta yarış haline girmişlerdir.
Tespitlerimize göre aile işletmesi şeklinde iki yüz elli civarında işletme bulunmakta ve bin dönüm arazide üretim yapılmaktadır. Sapanca Gölü'nün içme suyu havzası olması dolayısıyla 0-300 mutlak koruma alanında ve büyük ölçüde atıl vaziyette bulunan üç bin dönüm civa-rındaki arazi fidancılık açısından son derece elverişli durumdadır. Şu an yeni üreticilerimiz saksılı, torflu ve ponzalı üretime geçmişler ve makas kullanmaya başlamışlardır. Zamana bağlı olarak bir kaç yıl içerisinde son derece kaliteli, formlu bitkileri pazara çıkarma şansına sahip olacağız. Özellikle çalı gruplarında, sarmaşıklarda ve özellik isteyen Açelya, Kamelya ve Orman gülü gibi bitkilerin üretiminde iddialı duruma gelmek için çalışmalarımız devam et-mektedir. Ülkemizde şimşir deyince akla gelen tek yer Sapanca'dır. Son iki yıl içerisinde 55 vatandaşımız Kaymakamlık tarafından üretici hale getirilmiştir. Bu yıl en az yüz aileyi daha üretim yapar hale getireceğiz. Hedefimiz İlçemizi hem üretici hem de pazarın oluştuğu bir yer haline getirmektir. Bunun İçin herkesle işbirliğine hazırız.
|