Okuduğum yazılarda, hobici arıcı olsak bile, ana arıyı kendimizin yetiştirmesi en iyisi olduğu belirtiliyor.
Bu konuda bir yazı;
Arıcı için ana arının önemi büyüktür. Arıcı kolonilerinin ana arısını hep genç ister. Arıcı için ana arı üretmek veya hazır satın almak zor değildir. Fakat kaliteli ve verimli ana arı satın almak tecrübe isteyen bir iştir. Satın alınan her ana arıdan istenilen verim alınmamaktadır.
Benim 2 yaşında olan hazır analar yaşlılık özelliklerini göstermekte ve yumurtalarından erkek arı çok çıkmaktadır. Halbuki kendi 2 yaşındaki ürettiğim ana arılarda durum farkıdır. Bu da ana arı üreticilerinin bu işi önemsemediği kanaatindeyim. Hazır ana piyasasına bakıldığında 100 dolara da ana arı var, 10 ytlye de. Zannediyorum ki ana arılar damızlık koloniden değil de sıradan kolonilerden üretiliyor. Ana arı üretilen bir arılıkta 3–5 cins arıların varlığı da ana arı üretiminin önemsenmediğini gösteriyor. Çiftleştirme kutularında döllenen ana arı için erkek arının hiç mi önemi yok?
f1, f2 hibrit nedir anlamam, çok bilmem. Ama bildiğim bir şey arıcılıkta yerli arı cinsi ve ana arıyı kendin üretmen gerekiyor. Bu yıl kendi ana arımı kendim üretmeye karar verdim.
Janterimiz veya çiftleştirme kutularımız yok ki. Ruşet kovanımız da yok. Ne yapacağız. Bölme tahtalarından ruşet kovan oluşturduk. Bölme tahtası yazında bir işe yarasın değil mi?
2 damızlık koloni seçtim. Beğenmediğim 3 verimsiz yaşlı analı koloniyi de feda ettik. Kolonilerin üçte birini yeni ana üretimi için kullandık.
Verimsiz kolonilerden iki kapalı yavrulu ballı arılı çerçeve seçtik. Ortasına da damızlık koloniden kapalı yavrusu çok olan ve günlük yumurtası bulunan arılı çerçeveyi 2 çerçevenin ortasına yerleştirdik. Ortadaki oluşturulan ana gözlerinden en iyisi seçilip 2–3 tane bırakılacak. Böylece 3 çerçeveli bölmeden yeni ana arı üreteceğim.
Her ihtimale karşı verimsiz analar bırakıldı ve geri dönecek ergin arı için kabartılmış çerçeve kovana verildi. Damızlık kolonilerde sadece ballı çerçeveler kaldı ve ana arının yumurtlaması, geri dönen ergin arılar için kabartılmış çerçeve verildi. Bu damızlık koloniler ölene kadar arılıkta yaşayacak. Vefa İstanbul’da bir semt değil. Yeni ana arılar faaliyete geçince bölünen yaşlı analı verimsiz koloniler yeni ana bulunan kolonilerle birleştirilecek. Bal hasadından sonrada yaşlı anası bulunan koloniler yeni analı kolonilerle birleştirilecek. Bu yıl yeni analı kolonilerden bir şey beklemiyorum. Bunlar gelecek sene için yetiştiriliyor.
Yeni ana arı üreteceğim kovanlara çeyrek kek verildi ve bir müddet daha şerbetlemeye devam edilecek. Bu yılın yeni ana arılarını üretmiş olacağız. Her işi kendin yapar iseniz, işinizde başarı o kadar artıyor.
Hafta sonu sadece yeni ana arı üretmek için bölme yapacak kadar güzel hava bulabildik. Diğer kolonilerin bakımı haftaya kaldı. Havanın bozuk olması ergin arıların geri eski kovana dönmesini önlediğini tahmin ediyorum.
http://ahmet-hanci.blogspot.com/sear...max-results=50
Bu sene ana arı kutularımda son seferde 5 de 2 tutturabildik. Yani üç tanesinin anası ortalarda yok. Bende geçen hafta aşağıda görülen resimdeki yanyana tek tahta kapak üzerinde duran üç kutuyu birleştirdim. Bunun için poliüretan levhadan hazırladığım ve ortalarına sinek teli taktığım bölme tahtaları ile uzun 19 çıtalık tek karakovanı üçe böldüm. Arıları her bir bölüme aktardım. Bu haftada aradaki bölmeleri alıp hepsini bir araya getirdim. Dış kısımlarına birer temel petek verip bıraktım. Bu kara kovan artık temel oluşturacak buradan kutulara yavrulu ve arılı çerçeve nakli yapacağım. Bu uygulamayı ilk akıl eden Ali Türktür nadirde olsa böyle isabetli fikirler üretir o nedenle bende deniyorum. Bu karakovan sayesinde elde çıkmaya hazır meme olmasa bile zincir kopması felan olmayacak anasını ayırdığınız kutuyu birleştirin gitsin. Yeniden meme yaptınız bölün işlem tamamdır. Bu karakovan kışıda çıkarırsa seneye değmeyin benim ana arı üretme keyfime. Hatta bu seneki yeni kızlarıma bile zemin teşkil ettirebilirim bunlara. Soldaki iki tane ise katlı kutu sistemi ile birleştirildi araya tül perde parçası konup bir hafta bekletildikten sonra bu hafta sonu birleştirildi.
http://ariciilkyardim.blogspot.com/2...karakovan.html