Merhaba,
Gerçekten çok güldüm, demek ligustrum olmuş "Lüks Dürüm"... neyse cok güzel bir ağaç umarım ona en iyi şekilde bakabilirim.
Ali Bey dediğiniz gibi deniz kumu kullanımı tuz nedeniyle zararlı olabilir. Ben bu kumu beton harcı için kullanan inşaat işçilerinden aldım.. İşçiler deniz kumu olmadığını söylediler.
Aklıma dere kumunu nasıl deniz kumundan ayırt edebilirim diye bir düşünce geldi.(bunu eminim elektronik bir alet bir şekilde ölçüyordur ama el yöntemleri hakkında biraz beyin cimnastiği yapalım.)
Şuan inşaatla ilgilenmesem de İnşaat Müh. mezunuyum. Ders kitaplarımıza baktığımda kumla ilgili olarak kesinlikle deniz kumunu harç yapımında kullanmamamız belirtilmiş.
Öncelikle deniz kumunun içerisinde deniz kabukları ve tuz kristalleri göze çarpar. Avcunuza alıp bastırarak ovalayınca iğne iğne batar ve avcunuzu çizebilir. Ancak dere kumu daha yuvarlak hatlara sahiptir. Avcunuzda yuvarlandıklarını hissedersiniz. Deniz kumu ıslak iken avcunuza alıp topak yaptığınızda genellikle topak olarak kalmaya çalışır. Her tipi değil ****** ama çoğunluğu diyelim. Dere kumu dağılma eğilimindedir.
Belki uçtuğumu düşünebilirsiniz ancak bilen bilir annelerimiz turşu suyunun belli bir tuz oranına ulaşıp ulaşmadığını anlamak için içine yumurta atar. Eğer yumurta suyun üstüne çıkarsa tuzu yeterlidir derlerdi. Buna benzer bir metodla tuzluluk oranı(aslında yoğunluk buradaki ama anlaşılır olsun diye öyle diyelim.) karşılaştırılabilir veya basitçene dilinizi de değdirebilirsiniz
Kumla ilgili bir test daha anlatalım. Kumum içerisindeki toz haline gelmiş taneciklerin (burada kasıt emin değilim ama 0.1mm civarı olabilir) miktarının toplam kum miktara oranının %5 ten fazla olmaması gerekir çünkü bu küçük tanecikler su tutarak betonun priz almasına engel olurlar. ****** aderansı da düşürüyorlar.
Bu durumun bitki toprağı için de analojisini yaparsak toz halindeki tanecikler suyu tutacak ve aslında bizim kumu karışıma dahil etme nedenimiz olan "geçirgenliği arttırma" ortadan kalkmış olacak.
Peki bu uygunluğu nasıl test edebilirz? Bir avuç kumu alın bir bardağa koyun ve bardağı suyla doldurun. Ardından bir cisimle güzelce karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Dinlenme sonrasında kum parçalarının çöktüğünü ve bu çökeltinin üzerinde bir miktar da toz(veya mil) oturduğunu göreceksiniz. Tozun derinliğinin geri kalan kum malzemesinin derinliğine oranı 1/20 den fazla ise kumu elekten geçirebiliriz ve hatta müsaitse yıkayabiliriz. Böylece tozdan kurtuluruz.
Deniz kumunu kaynatarak yıkarsanız da işimize yarar bir kum elde edebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak iyisimi riske girmeyin basitçene yukarıda belirtilen yöntemlerde hoşunuza gitmeyen kumu kullanmayın.
Herkese kolay gelsin