View Single Post
Eski 09-07-2008, 15:00   #428
Nariel
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Petunya yetiştirmeyi başaramayanlardanım. Aralıklarla petunya fideleri aldım baharla birlikte, diktikten sonra bir iki çiçek açıp aniden solarak öldüler. Toprakta sorun yoktu, sulamada sorun yoktu, hastalık olduğunu da zannetmiyordum. Ölmek üzere olan beyaz petunyamın uçlarında kalan son 1-2cm'lik bir sürgünü koparıp minyatür güllerimden birinin dibine iliştirdim ve fidelerin hepsi bir bir kururken o canlı kaldı ve bir anda inanılmaz derecede büyüdü. Birsürü de çiçek açtı.

Yaprakları çok canlıydı ama sürekli yapışkanlık vardı, elimle su serpiyordum ara sıra, yapışkanlık hafifliyordu. Geçenlerde camın ardından balkondaki çiçeklerimi seyrederken epey rüzgar çıkmış olduğunu gördüm ama önemsemedim. Bir iki saat sonra baktığımdaysa beyaz petunyam ölme derecesinde solmuştu, yaprakları pörsümüştü.

Rüzgarın da etkisiyle yapraklarındaki suyun aşırı buharlaşmış olabileceğinii düşündüm, normalde bitkiler rüzgar çıkınca stomalarını kapatarak yapraklardan su kaybını engellemeye çalışırlar ama bu baş edemedi anlaşılan. (Önceki petunyalarım da rüzgar alıyordu.) Sonraki iki gün yapraklarına su püskürterek yaşamını biraz daha sürdürmesi için uğraştım ama olmadı, yine minicik hafif diri bir sürgünü diğer minyatür gülün dibine tutturdum ve o da yaşıyor

Yapraklardaki yapışkanlık, stomaların kapanmasını mı engelliyor acaba?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön