View Single Post
Eski 09-07-2008, 14:18   #84
Nariel
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
İyi günler sayın EMEL YILMAZ. Ben de bahar aylarında edindiğim 7 saksı büyük gül, 6 saksı da minyatür güle bakıyorum ve ben de hastalıklarla epey uğraştım. Minyatür güllerimi kırmızı örümcekler istila etti, büyük güllerimde de külleme oluştu ve epey zarar verdi. Kırmızı örümcek saranların yapraklarının rengi kötüleşti,yanık gibi oldu ve döküldü, küllemede ise yapraklar buruştu, sertleşti, beyaz küfle kaplandı.

Kırmızı örümcek sarmış olanları önce musluğun altına tutup, yapraklarının altını üstünü iyice yıkadım, sonra gölge ama havadar biryerde çabucak kurumalarını sağladım. (Eğer gölge ve havasız biryer olursa mantar hastalıklarına kapı açılır sanırım.) Ardından böcekleri zehir etkisi olmadan, sinir sisteminden etkileyerek öldüren bir ilaç olan Chrysamed isimli böcek ilacını yaprakların önüne arkasına eldivenle de yaydırarak iyice bulaştırdım. Sonuç çok güzel oldu, örümcekler gitti ve minyatür güllerim sağlıkla sürgünler verdi, şimdi durmadan dolu dolu açıyorlar

Bu işlemden bir hafta kadar sonra da üzerlerine az miktarda toz kükürt serptim, uzun süre kükürtlü kaldı ve bir daha örümcek olmadı. Kükürt tozunun görüntüsünden rahatsız olduğum vakit yapraklara su püskürterek çoğunu giderdim.

Daha sonra da bir seracı hanımdan aldığım ipucuyla, iki haftada bir "penconazole" maddesi bulunan bir ilaçla mantari hastalıklara karşı ilaçladım( yarım litreye 2 damla uygundu benim ilaç için), arada da bir iki fıs Chrysamed sıkıyorum.

Dikkat etmeniz gereken birşey var, ilacın dozunu fazla kaçırmamalısınız, yoksa güllerin tüm yaprakları, sürgünleri, tomurcukları yanabilir ve bitki kel kalır, tabii sonradan tekrar sürgün verebilme ihtimali vardır.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön