Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem
Sayın Evrims, Önce sulama ile ilgili sorunuza cevap vermeye çalışayım. Bu sorunun doğru yanıtı, ihtiyaç kadar sulama yapmanızdır. Bu cevap, size pek anlamlı gelmemiş olmalı. Sulama sıklığı konusunda zaman birimi olarak bir şey söyleyebilmek de pek mümkün değil. Bu zamanı belirlemek için bir çok şeyi bilmek gerek. Toprağın özellği, bir sulamada ne kadar su verdiğiniz. Meşelerin ne zaman dikildiği, dikim yerinin nasıl hazırlandığı.
İsterseniz bir örnekle açıklamaya çalışayım. İyi vasıflı bir toprakta sonbaharda kazdığım elli santimetre çapında ve elli santimetre derinliğimde bir dikim çukuruna, yine sonbaharda diktiğim palamutun yerinde çimlenmesi sonucu elde ettiğim fidanın su ihtiyacı ile saksıda çimlendirdiğim, baharda yirmi santimetre çapında ve yirmi santimetre derinlğinde bir çukura diktiğim fidanın sulama sıklığı aynı olmayacaktır. Birincisi onbeş günde bir sulamayla yetinirken; ikincisini, haftada iki veya üç defa sulamam gerekebilecektir. Dikim yapılan toprağın niteliği de sulama sıklığını tayinde önemli bir etmendir. Dikim yaptığınız çukurda 8-10 santimetre derinlikteki toprakta nem kalmamışsa sulama yapmalısınız. toprak nemli ise sulama yapmanıza gerek yok demektir.
Gölgelik konusuna gelince, meşelerin gölgeye ihtiyacı yoktur. Ancak dikim çukurunu, yani sulama yaptığınız yeri, varsa uygun bir malzeme (mesela birkaç cm kalınlığında biçilmiş çimden bir tabaka) ile örterek doğrudan güneş almasını önlemeniz su tüketimini azalatacak, suyun hızla uçup gitmesini önleyecektir.
|
Sayın YÜCEL ÖZLEM detaylı verdiğiniz cevap için çok teşekkürler. Kafamda sulama sıklığı konusunda birşeyler oluştu. Özellikle gölgelendirme konusunda verdiginiz bilgiyi en kısa zamanda biraz çim tabaka alıp meşeleri korumaya almak için uygulayacagım çünkü yaz sıcakları başladı..
Bu arada ne tesadüftür ki cemal.S takma isimli kullanıcı "üyelerin kendisini tanıtması" bölümüne attığım mesaja cevap olarak yazdığı mesajda benim sizle tanışmamı önermişti. Ankara Çayyolunda oturuyorum ve gönüllü olarak burdaki boş arazileri yeşillendirmeye çalışıyorum.Hatta sonbaharda küçük çapta bir ağaç dikme şenliği gibi birşey de düşünüyorum. Tabii katılımın ne kadar olacağını ve tam olarak nerelerde duyuracağımı bilemiyorum. Benim diktiğim tohumlar at kestanesi ve meşe palamudu tohumları. Bu resimlerde gördüğünüz meşeleri de şu anda üstünde çalıştığım araziye sonbahar gelince dikeceğim.
Aşağıdaki linkten benim attığım ve hemen altında da cemal.S'nin attığı mesajı okuyabilirsiniz. Öneriniz için tekrar teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...956#post254956