View Single Post
Eski 05-06-2006, 09:20   #4
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Sevgili hakanfurtun,

Defalardır başlığınıza bakıp geçiyorum bu defa geçmeyeceğim .

Tohumla veya çelikle üretme konusunda çınar fidanında sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum öğrenmeniz en fazla bir yılınızı alır, yapar yapar bozarsınız ama sonunda öğrenirsiniz. Ancak benim dikkat çekmek istediğim nokta üretmek istediğiniz çınar fidanının peyzaj alanlarında kullanmak üzere ve eğer ticari amaçlarla üretmek istiyorsanız ekonomik önemi olan ve pazarlama sorunu olmayan çınar türlerine yönelmeniz gerektiği konusudur. Eğer bu konuda ki tercihleri dikkate almazsanız üretseniz bile pazarlama sorunları yaşamanız olası bir durumdur, yoksa sonbaharda çınar ağaçlarının olduğu dere boylarında kum içerisinde çimlenmiş ve sel gedliğinde kaybolamak üzere bol miktarda fidan temin etme olasılığınız yüksek. Satarsınız ancak ne kadar ekonomik olur onu bilemem. Gelelim bunu niçin söylediğime. Yanılmıyorsam (bilenler düzeltsin) yaprak altı tüylü olan çınar türlerinin ticari değeri daha yüksek veya tüysüz de olabilir emin değilim.

Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme aşamaları deneme yanılma yoluyla teklnik bir yardımla kişisel tecrübelerle de aşılacak bir şey ve dediğim gibi bir yılda ustası olursunuz ancak üreteceğiniz çınar fidanının ekonomik olmaması yıllarca ürettiğiniz fidanın ekonomik önemini kaybedip sizin için sadece zaman kaybınba neden olduğunu farketmeniz bir yıldan daha ağır bir zaman ve maliyet kaybıdır. Bakın 8 ay kaybetmişsiniz bile

Umarım bu konuyu dikkate alırsınız.

Not: Üretilecek bitkilerde pazar ve tür/çeşit araştırması yapılması hususu üretiminin yapılması düşünülen her bitki için geçerlidir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön