View Single Post
Eski 27-06-2008, 20:54   #44
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın sahmehmet,Bitki besin eriyiği istediğinizde bana adresinizi bildireceksiniz, ( isim soy isim adres ve telefon no, özürdilerim böyle açık açık yazdım ama daha önce yaşadıklarımız yaşanmasın diye) bende size istediğiniz besin kitlerini kargo ile yollıyacağım.
2,sorunuz bitki çoşturan gübrelerle ilgili, Aslında bu soruya daha öncede cevap vermiştik ama birkere daha hatırlatalım; bitki coşturan gübreler toprağı takfiye etmek ,eksiklikleri tamamlamak veya bitkinin gelişmesi için çiçek açması için gereksinim duyduğu elementleri desteklemek içim yapılmış karışımlardır.Topraksız tarım için hazırlanmış olan gübre kitleri ise bitkinin ihtiyacı olan bütün mineralleri içerir dolayısıyla bu karışımlar hiç toprak kullanmadan sağlıklı verimli bitkiler yetiştirmek için hazırlanmışlardır. Bitkinin gelişip büyümesi için gereksinim duyduğu bütün mineraller bitki türleri gözönüne alınarak içerikleri bitkinin istediği oranlarda hazırlanmışlardır.
3. sorunuzda bitkinin, sudaki elementleri kullandıkça eriyiğin besin değerinin düşeceğini söylüyorsunuz, doğrudur.Onun için kullanılan tankın büyüklüğüne göre besin eriyiğinin zaman zaman değiştirilmesi, veya daha profösyönel bir takiple EC değerinin kontrol edilerek besin takfiyesi yapılması gerekmektedir.
4. sorunuzun cevabı aynen düşündüğünüz gibi. Örneğin ( bunu deneyen arkadaşlarımız var) 10 litrelik bir besin eriyiğinde bir domates fidesi çok rahat 10 gün beslene bilir ,azalan suyun yerine su takfiye ederek. 10 gün sonra suyunu değiştirmeliyiz. Ancak bitki büyüdükçe daha çok besin tüketeceğinden daha sık aralıklarla değiştirmek icabeder.
Bunun bilinçli yapıla bilmesi için bir EC ölçerinizin olması önemle tavsiye edilir.
Bitkinin kullandığı su miktarına gelince bu ortama bağlı ,seralarda bir kök domates için 1,3 litre gibi deniyor ama açık havada ve rüzğarlı bir balkonda bu miktar 2,5- 3 litreye kadar çıkabiliyor ( Benim gözlemim )
Sayın sahmehmet, sayenizde daha önce anlatılanların kısada olsa bir özetini yapmış olduk,teşekkür ederim .Forumlarda bu konularla ilgili çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön