View Single Post
Eski 04-06-2006, 14:23   #124
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
ÇEVRE VE ORMAN BAKANI OSMAN PEPE’NİN
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KONUŞMASI
5 HAZİRAN 2003

Sayın Vali,
Sevgili çevre dostları,
Sevgili gençler,

Geleceğin aydınlık dünyasının, yaşanılabilir dünyasının korunması için emek harcayan yaşlısıyla, genciyle insanına hizmet etmek için yarışan bilim adamlarını sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Değerli dostlar,
Son 200 yıldır dünya insanlığının yaşamış olduğu büyük savaşlar ve sanayileşmeler çevreye, dünyaya, insanın geleceğine çok büyük tehlike oluşturmaktadır.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyor, hepinizi sevgi ile selamlıyorum.

5 Haziran, 31 yıl önce Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından Dünya Çevre Günü olarak ilan edilen evrensel bir gündür. Dünya Çevre Günü, ülkemizde ve dünyada çevre korumacılığının yaygınlaştırılması, çevre, kalitesinin iyileştirilmesi ve bilinçli katılımların sağlanması amacıyla her yıl olduğu gibi çeşitli etkinliklerle değerlendirilmektedir.

Bugünde, bu vesile ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Burada çevrenin tüm canlılar için önemini dile getirmek. Ve sesimizi daha geniş kitlelere duyurmak için varız.

Sevgili çocuklar;
Çevreyi kısaca; "tüm canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri, karşılıklı olarak etkileşim ve dayanışma içinde bulundukları fiziksel, biyolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik ortamdır" diye de tanımlayabiliriz.

Hızlı nüfus artışı, plansız sanayileşme ve kentleşme, dünyanın akciğeri olan ormanların yok edilmesi, nükleer denemeler, bölgesel sav aşlar, verimi artırmak adına kullanılan yapay gübreler ve ilaçlar ve de bazı kimyasal maddeler çevrenin kirletilmesinde önemli etken olmuşlardır.
Bunun sonucu olarak da, kirlenen hava, su, toprak ve diğer doğal ortam canlılar için zararlı olabilecek boyutlara ulaşmıştır.

Hava, su ve toprak insan yaşamı için gerekli ana unsurlardır. Bu unsurlardan birinin bozulması dahi, doğal dengeyi bozacak ve canlılar için de yaşanmaz bir ortam oluşmasına sebep olacaktır. Dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülke, şimdiden su sıkıntısı çekmeye başlamıştır.

İnsan için su, çok önemli bir varlıktır. Vücudumuzun 2/3’ü de sudur. Dünyanın 2/3’ü de su ile kaplıdır. Kısaca ifade etmek gerekirse, su hayat demektir.

Değerli öğretmenler;
Toplumun her kesiminin çevre konusunda bilgilendirilmesi ve duyarlı hale getirilmesinin temelinde eğitim yatar.

Bu eğitim, örgün eğitim kurumlarında verilebildiği gibi, yaygın eğitim kurumlarında da verilebilmelidir.

İnsanların; kendilerinin de doğanın bir parçası olduklarını, çevreye yaptıkları her tahribatın kendilerine bir şekilde zarar olarak döneceği bilincini de aşılamalıyız.

Tüm eğitim alanlarında olduğu gibi, çevre eğitiminin temelinde de sevgi unsurunun olduğunu unutmadan, doğa sevgisinin geliştirilmesi hususunda, hem çevremize, hem de öğrencilerimize vereceğimiz çok şeyin olduğuna inanıyorum.

Kısaca; bu görevde en büyük pay, siz öğretmenlerimize düşmektedir.

Değerli konuklar;
Çevrenin korunması ve geliştirilmesi konusunda gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve daha güvenli bir çevrede yaşamasıdır. Bu açıdan kamuoyunun mutlaka çevre konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Topluma çevre bilincinin aşılanması ve çevre sorunlarına karşı önlemlerin alınması eğitimle başlar. Çevre sorunlarını duyurmada, önlemler almada ilk başvurulacak yol eğitimdir. Toplumu oluşturan bireylerin yaşamları süresince olumlu davranış değişimlerine sahip olmalarının sağlanması, bu kapsamda insanların doğal, tarihi, kültürel, ekonomik, sosyal, kentsel ve kırsal tüm çevre ile olan ilişkisinin kavratılarak, çevreye sahip çıkılması sağlanmalıdır. Çevre ile ilgili konularda aktif katılımı sağlayıcı ve olumsuzluklara karşı tepkiyi oluşturan bir eğitim sistemi geliştirilerek, bireysel çıkarların toplumsal çıkarlardan ayrı düşünülemeyeceği gereğini kavrayan bir anlayış düzeyine erdiren eğitim sistemi ile her yaş ve kesimdeki kitleye erişilmelidir. Çevre eğitimi çok yönlü bir eğitim olup, katılımcı bir politika gerektirir. Çevrenin korunması bütün kamu kuruluşlarının, uluslararası kuruluşların ve tüm gönüllü kuruluşların görev alanlarının ayrılmaz bir parçasıdır.

Değerli konuklar;
Günümüz çevre sorunları yerel ve bölgesel olmaktan çıkmış, küreselleşmiştir. Dolayısıyla çözümlerde bu boyut içinde değerlendirilmelidir.

Bu alanda uluslararası kuruluşlarla da oluşturulan mevcut işbirliği çerçevesinde var olan çevre sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi hususunda ortak çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemiz bugüne kadar doğa koruma ile çevre kirliliğini önleme ve kontrolü adına bir çok uluslar arası sözleşmelerde taraf olmuş, bu çerçevede uygulama çalışmalarını da devam ettirmektedir.

Bu doğrultuda Bakanlığımızca Avrupa birliği mevzuata uyum çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirilen kanun ve yönetmeliklerin uygulanması aşamasında kurumsal yapının güçlendirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yapmış olduğumuz etkinliklerde, çocuklarımız ve onların yetişmesinde büyük katkıları olan siz öğretmenlerimizle çok faydalı çalışmalar yaptık. Bu nedenle değerli öğretmenlerimizi ve sevgili çocuklarımızı tebrik eder, başarılı çalışmalarını kutlarım.

Bizlere emanet edilen bu topraklar üzerinde, birbirimizin haklarına saygılı, sağlıklı ve güzel bir çevrede tüm canlıların yaşama hakkına saygılı bir anlayış içinde, elinizden gelen her şeyi yapacağınıza yürekten inanıyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI OSMAN PEPE

malina Çevrimdışı   Başa Dön