Karakovan hobi arıcılığı ve model denemeleri;
Merhaba Arkadaşlar ;
Sayın Denizakvaryum'u ile sipariş ettiğimiz açılılıp kontrol edilebilir yeni tip karakovanlarımız kargoya verilmiş.Bu gün yarın gelir. bakalım içine bu mevsimde nasıl arı verececeğiz.
Sayın Denizakvaryum'unun önerdiği karakovanların modeli aşağıdaki linkte mevcuttur.
http://www.ayazarikovani.com/urunler/karakovan.asp
Dileyen arkadaşlar inceleyebilir. Farklı modeller ve Langtroth tipi kovanlardan da doğal bal alınabilir.Bu fikre katılıyorum.Hobi arıcılığı ise bir tercih meselesi.Zevkler ve renkler tercihtir.
Arıcılığın A'sı ana arıdır.Her ayrıntının detayın önemi vardır.Bu sene arıcılığa çok geç başladım.Ancak aldığım kovanlar çok güçlüydü.8 çıtalı ve 10 çıtalı üç arı kovanım var.
Hergün gelişmeleri okuyor ve 5-7 günde bir kez haftasonu tatillerinde arılarımızı , anayı , yavruları , kovanı oğlumla beraber kontrol ediyoruz.Gerekli gördüğümüz zaman temel petek takılı 1-2 çıta ilave ediyoruz.
Önlerine şerbetlik olarakta kullanılan suluklardan koydum.Arılar su için çok yorulmasınlar.
Kirpi ve karıncanın arıların düşmanı olduğundan gerekli önlemleri aldık.Çift katlı sebze kasaları ile bu sorunları çözdüğümüzü düşünüyorum.
Yama dağlarında yıllarca arıcılık yapan dostlarımı aradığımda bütün kovanlarının telef olduğunu öğrendim.
Geçen yıl dünya arı kolonilerinin 1/3 ü telef olmuş. Kovanların sönüş sebepleri çok net değil. Muhtemelen teşhis edilmemiş yeni bir virüs olabilir. Başka gerekçelerde sayılıyor. Aşırı soğuk, düzensiz ısı değişikleri , açlık vs.
Arıcılığı araba sürmeye ya da bağlama çalmaya benzetiyorum.Hele hele yeni beste yaptığım zamanlara.Her an herşey olabilir.Sürekli araştırmak , geliştirmek , öğrenmek.
Yerel arı ırkları üzerinde yeterince çalışmanın olmadığı görülüyor.Türkiye pek çok alanda olduğu gibi arıcılıkta da gelişmek , kendini yenilemek zorunda.
Bizler ağaçlar net sitesinin bu forum başlığında arıcılığımıza ne gibi katkılar sağlayabilirizi düşünerek fikirler üretebiliriz.
Ağaç ve bitkileri çok fazla tanımıyorum.Arıcılığa tekrar merak sardığım bu aylarda arı otu , sığır dili , geven gibi yabani bitkileri ve diğer pek çok bitkileri tanıtabiliriz.
Ballı bitkiler resim galerisi oluşturabiliriz.
Ağaçları ve bitkileri tanıyarak hobi **** küçük ölçekli arıcılıkta yapsak daha verimli olabiliriz.
Artık internet çağında merak edenler her türlü bilgiye çok kolay ulaşabiliyor.Biraz fedakarlıkla onlarca kitap alıp okuyabilir ve bilgi sahibi olabiliyoruz.
Basit tanımlamalar kopyalama yoluyla yüzlerce sitede yayınlanıyor.
Yeni ve uygulanabilir projeler düşünüyorum.Yeni ve farklı fikirleriniz varsa buyrun konuşalım, tartışalım.
Örneğin gezginci arıcılık için yıllar önce '' Dorseye sabitlenmiş model'' düşünüyordum.İnterneti tararken 2 yıl önce Ordu Arıcılık Enstitüsü tarafından denendiğini okudum.
Bu örnekler ve pek çok nedenden dolayı bu yıl tekrar başladığım. Arıcılık bizlerin paylaşımları ile ileriye gidecektir. Konusu sadece arıcılık olan pek çok site var.
Ağaçlar nette arkadaşlarımız çok değişik konularda bilgi paylaşımında bulunuyorlar. Bu tercihtir. Geçen gün patates yetiştiriciğinde bilmediğim bir konu okudum hemen denedim. Fotoğraf yarışması dikkatimi çekti. O kadar çok konu var ki henüz bütün forum konularını okuyamadım.
Yörelere göre, mevsime göre flora takibi gibi bir konu başlığı var mı ? arıyorum.
Bazı bilgiler kimimize göre basit geliyorken kimimiz için ağır olabiliyor.Farklı düşünceler ve tercihlerde olacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla
|