View Single Post
Eski 26-06-2008, 15:55   #4
şükran ünal
Ağaç Dostu

şükran ünal's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2007
Bu yazıyı neden şimdiye kadar farkedemedim bilmiyorum. Okurken aynı zamanda kendi çocukluğuma da gittim. Tek katlı olarak alınan aşı kırmızı badanalı evimizin bahçesi iki tarflıydı. Yani evimizin önünde ve tam ortasında beton duvarları olan merdivenleri ve her iki tarafta birer küçük bahçe. O küçük iki bahçede yok yoktu. Elma, erik, fındık, şekerpare kayısılar(tadında olmadan yarılır ve içinden bal damlardı) kiraz asma dut. Daha ismini sayamayacağım kadar ağaç ve en güzeli de merdivenlerin kenarında olan yarım metrelik beton duvarda basamaklar halinde ve her basamak başında bir sardunya veya uyku çiçeği **** ismini bilmediğim ve daima çiçekleri açan başka başka çiçekler olurdu onları çocukluğumda sulayabilmek için su kovasını taşımak hem zevkti hem çok yorucuydu çünkü gücümün üzerindeydi. Kömür odun koyduğumuz bir kömürlüğümüz de vardı ve dut onun hemen yanıbaşındaydı dallarına kömürlüğün beton damından çıkardık ve doyasıya dutlar yerdik. Anneciğim kaysılardan (kirece yatırarak) reçeller yapardı.Asmamız da üzümü gri kara arası ama çok tatlı bir cinsti. ilkbaharda annem bahçeye soğan, nane, maydonoz, tere vs. ekerdi. Sonbahara doğru bahçenin boş olan bir yerine kocaman bir ocak kurulur ve günler öncesinden tüm mahallenin satın aldığı ve süzdürdüğü domatesler ,ocaktan daha da büyük bakır leğen de salça olmak üzere kaynatılırdı. Daha sonraları evimizin çatısının değişmesi söz konusu olunca hazır çatı açılmışken biraz paranız varsa üst kat çıkın diyenlere kanan babam borç harç üst katı çıktılar. tabi bir amele ye eksik ödeyelim diye çementoları ve kerpiçleri bizler çocuk gücümüzün üstünde bir gayretle taşımıştık. Babamın elinde para kalmayınca biraz sıkıntı olmaya başlanmıştı Bu ana kadar harcanan paralar da anneciğimin gece gündüz diktiği dikişlerden artırdığıydı Çünkü dört çocukta okuyorduk ve bir öğretmen mağaşıydı gelirimiz. Amcamlar ev almak istediler ve babamdan bahçenin ve evin sağ tarafındaki küçük boşluğu kendisine satması konusunda razı etti. Babama bu teklif cazip gelmişti hem yabancı değildi isteyen hemde acilen paraya ihtiyaç vardı. Annemle bu konuda gizli gizli çok kavgalar edildi. Bizim bahçenin yarısına bir gece kondu konduruldu.İşte o günden sonra bahçenin düzeni bozuldu. Amcam aldığı boş yere bir oda bir salon bana yeter demişti yetmedi her sene bir oda ilavesi ile zaten artık bizim olmayan bahçeden eser kalmadı. Şimdi ne halde diye sorarsanız artık annemler orada oturmuyorlar Çünkü artık anneciğim iki kere felç geçirdi ve üst kata ulaşan dik merdivenlerden inip çıkamaz oldu. Babamda artık kömür ve odun taşıyacak yaşı çoktan geçti. Bizler evlenip her birimiz kuş misali bir yerlere yerleştik. Orda ise amcamlar ve bizim iki katlı evde de kiracılar var. ama ne bahçeden eser var ne de eski ilişkilerden. Salça kaynatılan bakır leğen bende hatıra olarak saklıyorum. Ben çocukluğumdan beri hep bahçeli bir evim olsun diye dua etmiştim şu çok büyük olmasada bize yetecek kadar şirin bir evimiz var,darısı olmayan tüm dostlara diyorum..

Sevgili tumbleweed, size çok teşekkür ederim bu yazı için. Beni eskilere götürdünüz..

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön