View Single Post
Eski 25-06-2008, 13:47   #3
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Sayın Caucasus: Ben fazlaca bilmiyorum; hep yardım ederek ve gözlemleyerek bir şeyler kaptım. Babam gayet iyi biliyor; ben bir arıcı sayılmam sadece bazı konuları babamdan gördüm ve bunları size anlatabilirim. Çopur 09 daha iyi biliyor gibi geliyor. Lütfen yanlışım olursa düzeltin. Ayrıca iltifatlarınız için teşekkür ederim.

Kış Bakımı

Kışın arılara iki nedenle kek- şeker-şerbet veriliyor:

1) Kovanın bahara güçlü ( bol yumurtalı- kalabalık) olarak çıkabilmesi.

2) Her ihtimale karşı arıların açlıktan ölmemesi.

Her ikisinin de koyma zamanları var; ancak ben tam bilmiyorum. Bazı arıcılar: "Soğuk havada filanca şerbet arıyı ishal yapar." diyorlar. İyi araştırmak gerekiyor.

Ayrıca kışın kovanın üzeri gazete - köpük- battaniye gibi malzemelrle sarılıyor. Çünkü bizim burada kışın -27 dereceyi görmek mümkün. Örneğin bir Adana'da bu söylediğime gerek yoktur.

Yine mümkünse kovanların yerleri daha az rüzgar alacak şekilde değiştiriliyor. Bazı bölgelerimizde kış ve yaz rüzgarlarının yönleri ve kuvvetleri farklıdır. Yine kovanınız yayla gibi yükseltisi fazla bir yerdeyse daha az rakımı olan bir yere indirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yine kovanınızın yarısında çıta yoksa; orası boşsa boş bölümü köpük gibi arılara zarar vermeyecek bir malzemeyle doldurarak kovanınızın arılar tarafından daha kolay ısıtılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kışın kovanınızın yerle teması konusuna dikkat edin. Kar- buz- yağmur ve soğuk rüzgarları asla unutmayın. Örneğin kovanın yağmur suları ve kara gömülmesini önlemek için altından rüzgar geçmeyecek şekilde priket vs malzeme kullanabilirsiniz. Babam priket üzerine köpük koyuyor.

Kovanda bırakılacak bal miktarı arı nüfusuna göre belirleniyor ki bu tıpkı bir gtar akord etmeye benziyor. Bunu yapabilmek sizin ustalaştığınızı gösteriyor. Genelde kovanlara dışarıdan- eksradan bal koymaya gerek kalmıyor. Şayet kovanınız çok zayıfsa ve kışı geçireceğine emin değilseniz bunu yapıyorsunuz. Ya da aşırı kalabalık bir kovan oğula gitme; kuralık vs nedenlerle bal yapamamışsa dışarıdan bal takviyesi gerekiyor. Genelde her arının bir hücrede kışı geçirdiği düşünülerek petek-çıta sayısı ayarlanıyor. İhtiyat olarak bir kaç çıta fazla koymanın bir zararı yoktur.

Şerbet -kek verme konusu başlı başına ayrı bir konu: kullanılan malzeme, kaynatma süresi, kovana kesinlikle sıcak koyulmaması gibi incelikleri var. Yine şerbet-kek verirken kovanın civarına dökmemeye dikkat edin; bu haşerelerin ve harami arıların dikkatini o kovana çekebilecek, belkide kovanınızın sönmesine neden olacaktır.

Saygılar.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön