View Single Post
Eski 25-06-2008, 03:59   #678
kuzen38
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Selahattin bey yaklaşık 10 yıldır domates yetiştiriyorum balkonda. Asıl amacım yemek degil evde bir ugrası. Gene kendi fidelekdiklerimi aslında catalcada ekiyorum.

Bir sene basımdan bir hadise gecti ona dayanarak bir soru soracagım izninizle. Yerli bir markanın tohumlarından domates üretmiştim. Büyük cogunlugunu catalcaya ektim, sonra balkonda da yetistirmek icin 2 tane gözüme güzel gözükenleri saksıya diktim. cinsini hatırlamıyorum ama mermande olabilirler.

Önce dogal olarak catalcadakiler çıkmıştı, ürün yüzdesi normalden daha iyiydi ama birgün bir baktım domateslerin altında kararma oluyor. O civarda bir ziraat mühendisi ara sıra bizim bahceye gelir, agaclari ve sebzeleri ilaçlar, gübreler. kendisine sorunu söyledigimde bir ilaç kullandı. Sonra ziraatci işi dolayısıyla baska yere tasindi ve bir daha konuyu görüsemedim kendisiyle. Ama domateslerin sonrakileri düzeldi.

Sonraki dönemlerde evdeki saksılarda da inanılmaz verim alıyor gibiydim, ta ki aynı hastalık orda da oluşana kadar. O sene cherry harici balkondaki tüm domateslerim aynı hastalıga yakalandı. altları yanıyor ve içe dogru göcüyordu.

O sene ögrendigime göre Trakya bölgesinde domateslerde o hastalık belirmiş. Evim yaklaşık catalcaya 50 km olmasına ragmen balkondaki domateslerime bile nasıl olduysa sıcramış...

Size sorum o hastalıgın adı ve ilaç dısı varsa önlemleri. Ayrıca bir yerde oluşan bir hastalıgın baska yere sıcraması dogal mı? Bu arada bunun bir hastalık mı, yoksa o seneki domateslerin genel kaderimi olduguna bir yorum getirmenizi rica edecegim...

sevgiler.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön