View Single Post
Eski 25-06-2008, 03:46   #28
kuzen38
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sevgili Kuzen38, bir tohum daha çimlendi.Diğerlerinin boylarının uzun olmasından çimlenirken sanırım şimdikinden daha az ışık alan bir yerdeymiş diye düşünüyorum ve alıştıra alıştıra güneşe çıkarıyorum.
Annem'e sarı ampul domates fidesi buldum dediğimde bundan yıllar evvel (30 yıl) Babam bir dağ köyünde öğretmenken ve yeni evlilerken bu domatesten yetiştirdiklerini söyledi.Yerini severse; bir çalı kadar büyüdüğünü, çok arsız bir tür olduğunuda söyledi.Bende şaşırdım.Siz bu domatesin tohumlarını yurt dışından almamışmıydınız?Yoksa sarı ampul domates te bizden alınıp bize geri satılan tohumlardanmı?


Anneniz belki başka birşey görmüş olabilir diyicem ama zor ihtimal domates dedigine göre, belki de bunu o zaman yurtdısından getirip burda üreten birinin türevinden alınmış tohum kullanmış olabilirler. benim bu konuda bildigim bu domates orjinalmiş, emin degilim gerci, yani sonradan türetilen bir cins degil. zaten benim bu cinsten aldıgım domatesler de aynı bunlar gibi ciceklenmişti, bugun baktım domateslerinide vermiş. dahası gecen sonbahar tarlada üzerlerinde domatesleriyle bıraktıklarım tohuma kaçmış ve bu sene alttan yeniden fidelenmişler kendi kendilerine.

bu arada sanırım Ispartaydı, orda bunun yıllardır yetistirildigi söylenir köylerde. Ama hic milli domatese sahip olmamış ve domatesin ülkemizdeki tarihinin 100 yılı gecmedigi düsünülürse ben bizim türümüz oldugunu sanmıyorum.

Bu arada şaka gibi, kanuni sultan süleyman dahil bircok padisahımız bugün Anadoluda tarlaları olan, bir cok aileyi gecindiren domatesi büyük ihtimal tatmamışlar.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön