Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
CEYLAN (Gazelle subgutturosa)
1950'lere kadar Güneydogu Anadolu'da çok yaygin olarak yasiyorlardi. Bugün dogal popülasyonlari tükenmistir. Sadece Ceylanpinar Devlet Üretme Çiftligi (Urfa) sahasinda ve koruma altinda yasamaktadirlar.
|
Atlas dergisinin Kasım 2005 sayısında Vahşi Kavuşma başlıklı bir yazı var. Konuyu anlatan fotoğrafın altında şöyle diyor:
"Sayılarının azalması nedeniyle ceylanlar 1978 yılında Urfa'daki bir üretme istsyonunda koruma altına alındılar. Bir süre sonra istasyon dışında yabani ceylanlar hiç görülmedi. Yerel halk onların halen yaşadığını iddia etse de, doğada tükendikleri kabul edildi. Fakat yaklaşık 25 yıl sonra çok uzaktan çekilen bir kaç kare fotoğrafla her şey değişti. Urfa'nın Payamlı beldesi yakınlarındaki tepede yabani ceylanlar dolaşıyordu."
Bu heyecan verici manzarayı görmek isterdim doğrusu!
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ceylanların yıllar önce tükendikleri alanlarda yani popülasyonar oluşturmak için bir proje yürütüyormuş. Eylül 2005'te önceden belirlenen alanlara 75 ceylan bırakılmış. Bu bilgileri de Atlasın sözkonusu yazısından aktarıyorum. Acaba akibetleri ne oldu?
Bana bütün bu yazıları yazdıran şey aslında elimdeki ceylan fotoğrafları. Konya-Sarayönü Gözlü Tarım İşletmeleri Müdürlüğüne (eskiden Gözlü Devlet Üretme Çiftliği deniyordu) bir kaç yıl önce sanırım bir çift ceylan getirilmişti. Yıllar geçti ve artık burada da oldukça kalabalık bir ceylan sürüsü görüyoruz. Ürkek, ama son derece sevimli, narin olan bu hayvanları görüntüledim.