View Single Post
Eski 21-06-2008, 22:26   #38
karinca70
Ağaç Dostu

karinca70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2007
Geçen sene Kiwanoları mayısta ekmiş, ağustosta meyve almıştım. Ancak meyve aldığım yer Toroslarda nispeten daha serin bir yerdi.

Bu sene serada 70 fide var; fideleri salatalıklarla karışık ekmişler (neyse ki tek sırada ekmişler); yani 40 cm ara ile; şu anda 2 metre boy attı ancak henüz çiçek açmadı. Salatalıkların çoğu salatalık dökmeye başladı; Peru dolmalık salatalığı da dişi/erkek çiçek açtılar.

İdeal olarak 1 metreye 1 metre tellere sarılarak serada yetiştiriliyor ve 1 kökten 100 adete kadar meyve alınabiliyormuş. Meyvesini buzdolabına sadece soğutmak için koymak gerekiyor. Oda sıcaklığında meyvesi 6 aya kadar dayanıyor, sanırım en önemli özelliği bu uzun raf ömrü olsa gerek. İsrail gibi sıcak iklim bir ülkenin en önemli Kiwano üreticisi/satıcısı olması bu yüzden şaşırtıcı değil. Bu meyvenin hasat ve satışındaki en önemli problem dikenleri olacaktır. Dikenleri kesilirse meyve çürüyebilir; bu yüzden kalın bir eldivenle hasat edilip; korunaklı paketlerde satışı yapılabilir.

Geçen sene hasat ettiğim Kiwano meyvelerinin iki tanesinin iyice olgunlaşmasını beklemiştim, içlerini jelleriyle birlikte çırpıcı/doğrayıcıya atmıştım. Jel tohuma yapışık olduğu için baya bir uğraştırdı; birkaç kez su dolu kaplarda jelin karışmış olduğu suyu süzerek tohumları temizlemeye çalıştım. Kalan kısmı 3-4 gün için az su dolu bir kapta güneş altında çürütmeye bıraktım. Tohumlar salatalık tohumları gibi tertemiz çıkmasa da (çırpıcıda tüylümsü tohumları biraz çizilir gibi olsa da) %90dan yüksek çimlenme oranına ulaştım.

karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön