Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen
Çift döllenme diye ben bir şey bilmiyorum, duymadım.
Kokan böcek dediğiniz sanıyorum Piskokulu yeşil böcek (Nezera viridula). Nezera viridula meyvelerde emgi yapar, emgi yaptığı yerler süngerimsi bir hal alır ve rengi açılır emgi yapılan yerin. Catface, soğuk vurmasından değil, özellikle örneğin tarlada yetiştiricilikte, ilk salkımların oluşumunun serin zamanlara, biraz soğuk gecelere denk geldiği zamanlarda alt salkımlardaki meyvelerde ortaya çıkıyor. Ayrıca çeşit özelliğinden de kaynaklanabilir.
|
Sayın izzetersen,
Kusura bakmayın, benim yetiştiriciliğim özellikle yabancı kaynaklardan okuyarak edindiğim bilgilere dayanıyor. Bazen türkçe karşılıklarında sorun yaşıyorum. Soğuk vurmasıda bunlardan biri. Soğuk vurması ile anlatmak istediğim sizinde dediğiniz gibi çiçeklenme döneminde uzun süreli (özellikle geceleri) soğuk havaya (<12-13) maruz kalması. Bu duruma ne ad verildiğini bilmiyorum.
Kokan böcek ile Pentatomidae ailesini anlatmak istemiştim. (Böcekler konusunda pek fazla bilgim yok. Resimleri benzemekle beraber aynı aileden mi bilmiyorum)
Çift döllenmeye gelince belki bunuda yanlış kullanmışımdır. Arı döllemesi gereken domateslerde ( 25-30 yıl önce yetiştirilen o domatesleri bulabilmek için uğraşıyorum) çift çiçeklenme olabiliyor. (bu konuda iki tane çift çiçekli domates resmi var) . Yeni türlerde kendi kendini dölleme özelliği var; bunlarda çift çiçeklenme görülmüyor. Arı döllemesi gereken domateslerde çift çiçekliler döllenince Sn. Todor'un gönderdiği resimdekine benzer domatesler elde ediliyor. Ne yazık ki bu domatesler günümüzde fizyolojik hastalık olarak görülüyor.
25-30 yıl önce pazardan aldığım domatesleri hatırlayarak, hepsinin yuvarlak olmadığı, altlarında uzunlamasına kahverengi çizginin olduğu, dilimli domatesleri hatırlayınca kimbilir neleri unutmuşuz diye aklımdan geçiriyorum.
Aynı şeyleri söylüyoruz ama anlatımımız farklı.
Saygılarla