View Single Post
Eski 01-06-2006, 13:07   #21
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
saksılarınızın toprağında kireçlenmiş gibi beyazlaşma varsa

Toprakta fazla alkalileşme var. Eğer yeşillenme olsaydı asitleşme var demekti. Eski toprak saksılar hemen dışlarına beyaz veya yeşil içindeki problemi çıkarırlardı.
  • Üstte biriken beyaz tabakayı dağıtmadan alın atın.
  • Kaynamış soğutulmuş su ile saksı topraklarınızı yıkayın. Saksıyı bir takozla deliği açıkta kalacak şekilde kaldırın kireçsiz suyu üstten yavaşça vermeye başlayın. Alttan akıp gitsin. Bir müddet yıkamaya devam edin. İlk su çıkınca bırakmayın. Topraktaki besinler gitti diye üzülmeyin çünkü zaten yüksek pH da besin alını sınırlı. Benim bu başlıkta bu konuda bir yazım var. pH ile besin maddeleri alımı ilişkisi üzerine.
Süzülüp kurumaya başlayınca yani bir sonraki sulama kıvamına gelince sulama suyuna şu üçünden size uygun gelen bir tanesini uygulayın
  1. 0.5 lt suya 1 küçük nohut kadar limontuzu atın,
  2. 0.5 lt suya 0.5 çay kaşığı ıslanabilir kükürt katın,
  3. Zirai gübre satıcısından eğer verirse 0.5 kilo MAP (monoamonyum fosfat) alın. 1lt suya 1 silme çay kaşığı koyun saksınızı bununla sulayın.
Bu formülasyonlar saksıdaki pH yı düşürecektir. Arada mutlaka uygulayın.

Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında 1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve 0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın. (B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön