Büyük mağazaların toplu ve nispeten ucuza getirtmesiyle bonsai artık ülkemizde daha kolay bulunur oldu ve hediye olarak da çok hoş bir fikir olarak görülüyor.
Deneyimli arkadaşlar ne düşünüyor bilmiyorum ama ben bonsai için yaptığım araştırmalar sonucunda bonsainin çoğu zaman iyi bir hediye olmayacağı kanaatine vardım.
Birisine bonsai hediye etmenin bir çiçek hediye etmekten farklı, belki kedi ya da köpek hediye etmeye benzer olduğunu düşünüyorum.
Bonsai için kesme çiçek gibi solana kadar keyfini sürelim demek zor. Bitkileri sevdiği için bonsai alınan kişiler de yaşadıkları kayıplarda üzüleceklerdir.
- Ev içindeki çiçekli, çiçeksiz diğer bitkilerle bonsai bakımı benzer değil. Daha yoğun dikkat ve bakım gerekiyor.
- Hediye edilen kişinin uygun bakımı yapabilmesi için bonsai hakkında bilgi edinmesi, müdahale tekniklerini öğrenmesi gerekiyor.
- Her bonsai iç mekan için uygun değil. Satılan türün iç mekan için uygun olduğu araştırılıp sonra alınmalı.
- İç mekan bonsailer için de her evin koşulları uygun olmayabilir. Kışın düşük sıcaklık ihtiyacı duyan türler için ısıtılmayan oda olması, nem sevenler için nemlenme yapılması vs gerekebilir.
- Dış mekan bonsailer için gölge ve güneş alternatifleri olan balkon, bahçe koşulları sağlanmalı.
Ancak bitkilere ilgi duyan, koşulları uygun olan ve yeni bir hobiyle tanışmasını istediğiniz kişiler için bonsai mutlaka çok hoş bir hediye olabilecektir.