Rusya’nın Türkiye’den başta domates olmak üzere 5 tarım ürünü ithalini durdurmasına neden olan soruna ucuz gübre ve Çin’den gelen tescilsiz böcek ilacının yol açtığı bildirildi
Seracılıkta önde gelen kuruluşlardan biri olan Grow Fide’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, tescil edilmemiş ilaçların ve ürünlerdeki nitrat kalıntısının meyve-sebze ihracatında başlıca sorunlar olduğunu söyledi.
Son yıllarda gübre fiyatlarının ikiye, üçe katlandığını belirten Ünal, çiftçinin daha yüksek fiyatlı fosforlu potaslı gübre kullanmadığını, azotlu gübreye yüklendiğini anlattı. Yanlış gübre kullanımı nedeniyle oluşan nitrat kalıntısının hiçbir ülke tarafından kabul edilmeyeceğini söyleyen Ünal şöyle dedi:
“Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatı 700 milyon dolardı, bu yıl 1 milyar dolara, 2009’da 1.5 milyar dolara ulaşması bekleniyordu. Ancak böyle sorunlar olursa bu ihracat rakamlarına ulaşılamayacak.”
5 ayda 298 milyon dolar
Ünal, Rusya’ya ihracatta yaşanan problemlerde organizasyon bozukluğunun da etkili olduğunu belirterek,
çiftçinin son dönemde Çin’den Japonya’dan ithal edilen böcek ilaçlarını kullandığını ancak Rusya’da bu ilaçların tescil edilmemiş olabileceğini kaydetti.
http://www.milliyet.com.tr/default.a...ticleID=875468