View Single Post
Eski 10-06-2008, 21:57   #105
posetcay
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 5
cevaben

Öncelikle bir düzeltme yapamadan geçemeyeceğim. Kendi yazımda sizlere karnivor yani daha çok hayvansal besin tercih eden balıkları önerirken tropeus cinsini de önermişim. Fakat daha sonra hatırladım ki bu cins herbivor, bu nedenle bu cins yerine callus cinsi balıkları öneriyorum.

Sizin yazınızı okudum, hyla areobola o kurbağa. Adı gibi ağaç kurbağası. Su kenarında ki yüksek yapılı bitkilerin üzerine çıkarlar. Çokta dokunmuşluğum var ama sizdeki gibi hiç rahatsızlık duymamıştım. Ancak şunuda belirteyim ülkemizde zehirli kurbağa türü yok. Ama bazı kurbağaların derilerinde ki mukus salgısında, bazı insanlarda allerjik etkileri olan kimyasallar mevcut. Bir de Bufo cinsi kara kurbağalarında (siğilli kurbağa) gözün hemen arkasındaki kulaklarından çok korktukları zaman sütümsü bir damla sıvı çıkıyor. Bu sıvı gözle temas etmesin. sadece kızarıklık yapıyor. tüm kurbağalar aşırı korktuklarında idrar bırakırlar bu hayvanların idrarları amonyak ve bileşenleri bakımından zengin. elleriniz de bu şekilde bir tahriş meydana gelmiş olabilir.

Sorunuza gelince çok sebebi olabilir ama ilk olarak zaten yumurtlama için su kenarına gelmişlerdi, eşleşme sezonu bu kurbağalar için bitmiş olabilir. yanlız bir kaç parti ile ürerler yani yine gelebilirler.

Şimdi işin eğlenceli yanına gelirsek, Koiler, kurbağa yavrularının çoğunu severek talan etmişlerdir. o kadar kalması normal. Başkalaşımdan sonra koi yumurtalarını talan sırası da kurbağalara gelecek merak etmeyin. Yani havuzunuzda kurduğunuz doğal denge tıkır tıkır işliyor gibi.

Aşırı sıcak ve birden kapanan güneşli günlerde çok vıraklamazlar. O ağaç kurbağasının muhteşem bir vıraklaması vardır. Neredeler derseniz, daha fazla böcek olan ve yakınlarında kuruyan derilerini kolayca ıslatacakları ağaçlık bir yerlerdedirler. Kurbağalarda yeni farkettiğim biyolojik bir gözlem de (yakın zamanda bilimsel yayın haline getireceğim) üreme sırasında dişi bireylerin aşırı azalmasıdır. sebebi ise erkek bireyler çiftleşmenin kolay olması için dişiyi çok çok yorup, su altına çekerek bayılmalarına neden olmaları. bu şekilde bazen günler süren çiftleşmelerde dişi bireyler ölmekte. Ama yavrularında büyük kısmı dişi bireyler ve çok hızlı büyüyorlar.

Vıraklama konusunda yine söyleyeyim havuzunuzu ziyaret eden sadece ağaç kurbağasıysa sorun yok ama diğer cinslerde geliyorsa kesin olarak şunu söyleyeyim yine gelecekler, bir iki hafta şarkı türkü söyleyip yine gidecekler. bu böyle Ağustos sonuna kadar süre gelecektir.

posetcay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön