Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 10-06-2008, 10:07   #784
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Enteresan bir soru. Peki karşı bir soru sorsam. Neden? Yani neden ortho-phosphor asidi ile pH düşürme ihtiyacı duydunuz?
Suyunuz destile Vilmorin pH ı ayarlı ve tamponlu, hal böyle iken pH ı uygundur ( gerçi ne yalan söyliyeyim siz bunları sormasaydınız ölçmek aklıma bile gelmedi.)
Burda asıl sorun Phosphat fazlalığınız. Mikro-organizmaların algların çoğalmasını tetikliyebilecektir.
Esasen üzerinde yazılı içeriklerle bir karışım yapmak çok kolay görünüyor ise de burada bir dizi primer sec. ter. Phosphat tuzları ile dengeli asidik ve tamponlu demir oksidi v.d. gibi tuzları fixe etmiyecek şekilde bir tuz karışımını yapabilmektir bu sistemler çok daha karmaşık komplexlerdir. Hesaplanması güç bir anion katyon matrix oluşturur. Sonuçta deneme yanılma ile elde edilmiş bulgulardır. Bu böyle olmasaydı Vilmorin yerine uygun seyreltmelerde çiçek coşturan gibi tuz karışımları da iyi sonuçlar verirdi. Ancak görüyoruz ki bu durum orkidelerde böyle olmuyor vede çok daha pahallı komplex tuz karışımlarını kullanmak zorunda kalıyoruz.
Meta-phosporik asit bir trimerdir bunu hiç tafsiye edemem. Bunu bitkiye faydası olması için mikroorganizmaların üremesi vede oksijen kullanması demek olur bu da aerob bir çürüme başlangıcı olaBİLİR. Bu yazdıklarım bildiklerimle yaptığım tamamen bir beyin jimlastiği. Bir tür aklileştirme...
pH düşürme ihtiyacını neden citric asitle düşünmediniz. Ya da Potasyum hydrogen phosphatla...
Ben bir ara formikasit ile eb lerin substratının pHını düşürmeyi düşünmüştüm ancak hiç denemedim. formik asit daha az gübre oluşturacak bakiyeler vereceğinden Sonuçta su ve karbondioxide dönüşürmüş gibi genel bir tepkime formülü çıkartabiliriz.
Vilmorinli damıtık suyun pH ı kaç siz bunu lab. da taze kalibre edilmiş bir elektrotla çok daha sağlıklı ölçebilirsiniz. Bir de tampon kapasitesinin de olduğunu amonyak çözeltisi ile deneme imkanınız olabilir.

Düzenleyen praecox : 10-06-2008 saat 10:39
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön