Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tufan
Sn.eylems;
acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek, tohum keseciği de oluşursa, renk melezlemesi yapabilir miyiz? Ya da nasıl yaparız? Daha koyu, daha açık, iki rengin birleşimi felan gibi birşeyler olabilir mi? Teşekkürler...
|
Sevgili Tufan, biyolog değilim bunu söylemeliyim.

Fen bilimleri okumuşluğum var.Bu yöntemi bugüne kadar gözlemlenmiş **** hatırımda kalanlarla yaptım.Hatta sizin düşünceniz gibi farklı iki renk petunyayı(beyaz ve mor) tozladım.Tohum bağladı ama bu tohumlar çimlenip çiçek açtıklarında ortaya çıkacak.
Yazınızda ''acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek'' demişsiniz burası pek açık değil.
Anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışayım.Çiçeklenmiş ve tozlamayı düşündüğünüz bitkiler aynı türse (ikiside petunya ise) olabilir.Bu etkileşim bazen ebruleşme bazende şerit halinde renklenme olarak gözlemlenebiliyor.Nasıl yapılıyor? Şu şekilde yaptım:Beyaz petunya çiçeğinin iç haznesindeki tozlardan fırçaya yapışmasını sağladım ve bu tozları mor petunya çiçeğinin dişicik organının tepeciğine sürmeye çalıştım.Çiçek solunca tohum keseciği oluştu.
Farlı türlere ait çiçeklerse (petunya ve hercai menekşe) bu konuda bilgim yok.Olmaz gibi düşünüyorum.