Öncelikle Sevgili denizakvaryumuna seslenmek istiyorum.
Sevgili denizakvaryumu, bütün gayemiz bitki besin eriyiğini kendimizin hazırlıya bilmesi.
Forum başlığımız besin eriyiklerinin hazırlanması.
Eğer besin eriyiğimizi kendimiz hesaplıya biliyorsak vede gerekli ekipmanlarımız yani terazi ,pipet ölçekli kap, PH metre ec metre gibi ekipmanlarımız mevcut ise kimseye bağımlı olmadan istediğimiz eriyiği hazırlar ve istediğimiz müdahaleyi yapabiliriz.Ama sizin tarif ettiğiniz gibi 3 adan 5 beden 2 ceden diye bir reçete sunarsak bu sadece kandırmaca olur bununla hiç bir yere varılamaz.
Çünkü o reçete her yerde aynı neticeyi veremez, öyle olsaydı her sebze için bir formül standartlaştırılır herkes onu kullanırdı. Ama ilerleyen derslerde arkadaşlarımız çeşitli sitelerden formüller buldukça karşılaştıracağız ve hiç bir recetenin birbirini tutmadığını göreceğiz.Biz ancak işin ruhunu öğrene bilirsek formülleri eleştirmek ve istediğimiz müdahaleyi yapmabilmek durumunda olacağız. En azından hazıladığımız 2 değişik formülle beslediğimiz bitkilerimizin arasındaki farkları mukayese edebilme şansımız olacak.
Ama yinede dediğiniz gibi olsun istiyorsanız problemleri çözmeğe başladık, sadece neticeleri alırsınız ve örneğin 10 gram mono potasyum fosfat,15 gram kalsiyum nitrat, 20 gram magnezyum sülfatı,30 gran potasyum nitratı eritir eriyiğinizi hazırlamış olursunuz.
İnanın ben sadece busene sizlerle ayni çalışmayı yapmak için A ve b eriyiklerini kullanıyorum. 78 litrelik 2 adet fıçım var, bunlara büyüme dönemine göre fosforu azaltarak poyasyumu fazlalaştırarak az kalsiyumla başlayıp meyveye doğru çoğaltarak, magnezyumla oynıyarak beslemeye çalıştım çok güzel neticeler aldım. ama bu sene sadece a ve b eriyikleriyle aynen sizler gibi besliyerek büyütüyorum. Sizlerle aynı şeyleri yaşamak adına.
Sevgili arkadaşlar dersler ilerledikçe zaten iş sevgili denizakvaryumunun dediği yere varacak. En baştaki forumda tarif ettiğimiz gibi 3 a şişesinden 5 b şişesinden 10 c şişesinden alıp 10 litreye karıştırarak hedefe ulaşacağız. Ama şişelerin olduğu odaya gözü kapalı gidemeyiz ,gittiğimiz yolu bilmeliyiz,zira beraber gideceğiz, yalnız döneceğiz.
Düzenleyen Kudret Tezel : 06-06-2008 saat 23:11
Neden: yazı hatası
|